Średnia arytmetyczna

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
victor-junior1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 5 maja 2009, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 82 razy

Średnia arytmetyczna

Post autor: victor-junior1 »

Są 4 stada ptasie , w nawiasie przedstawiono liczbę ptaków w stadzie.
1. gołąb ( \(\displaystyle{ 22 \cdot 10^8}\) )
2. rybitwa ( \(\displaystyle{ 2 \cdot 10^7}\) )
3. pingwin ( \(\displaystyle{ 2 \cdot 10^6}\) )
4. szpak ( \(\displaystyle{ 20 \cdot 10^5}\) )
Oblicz średnią liczbę ptaków we wszystkich tych stadach.


Jak to obliczyć nie zamieniając tych potęg na liczby?
Proszę pomóżcie. Z góry wielkie dzięki
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 20:59 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Średnia arytmetyczna

Post autor: Mikolaj9 »

Wyciągnąć \(\displaystyle{ 10^{6}}\) przed sumę.
ODPOWIEDZ