\(\displaystyle{ 2(x-y)(x+y)-3 (x+2y)^{2}+ (x-y)^{2}}\)
gdy \(\displaystyle{ x= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac {\sqrt{2}} {2}}\)
oblicz wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
oblicz wartość wyrażenia
W czym jest problem? podstawiasz za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) oraz wykonujesz działania na pierwiastkach.
Wzory skróconego mnożenia do wykorzystania :
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=a^2 - b^2}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b^2}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2=a^2-2ab+b^2}\)
Wzory skróconego mnożenia do wykorzystania :
\(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=a^2 - b^2}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b^2}\)
\(\displaystyle{ (a-b)^2=a^2-2ab+b^2}\)