Łatwe potęgi

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Valier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Łatwe potęgi

Post autor: Valier »

"Rozwiąż najprostszą metodą."

\(\displaystyle{ \left[ \left( \frac{2}{3} \right)^{-6} - \left( \frac{1}{3} \right)^{-6} \right] * \left( \frac{3}{2 }\right) ^{-6}}\)
Mam problem właśnie ze znalezieniem najprostszej metody.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Łatwe potęgi

Post autor: Afish »

Po prostu wymnóż.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Łatwe potęgi

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ =[(2^{-6} \cdot ( \frac{1}{3}) ^{-6} -( \frac{1}{3}) ^{-6}] \cdot ( \frac{3}{2}) ^{-6}= (\frac{1}{3}) ^{-6}(2^{-6}-1) \cdot (\frac{3}{2})^{-6}=(2^{-6}-1) \cdot 2 ^{6} =1-2^{6}=1-64=-63}\)

Są błedy - nie myślę
Nie rozumiesz pisz-- 2 wrz 2010, o 19:45 --jednak jest ok
Valier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 wrz 2009, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Łatwe potęgi

Post autor: Valier »

bakala12, zrozumienie to nie problem, po wakacjach nie mogłem znaleźć dobrego wyciągnięcia przed nawias. Dzięki.
ODPOWIEDZ