Witam z gory przepraszam bardzo ze tego posta tutaj ale potrzebuje pomocy w wyprowadzeniu wzoru i wyliczeniu I1,I2,I3.
\(\displaystyle{ E_1=12\\
E_2=9\\
R_1=10\\
R_2=20\\
rw_1=0,1\\
rw_2=0,2}\)
i takie wzory:
\(\displaystyle{ I1=\frac{E_1-I_2R_2-E_2-I_2rw_2}{rw_1}}\)
\(\displaystyle{ E_2+I_2rw_2+I_2R_2-(I_1-I_2)R_1=0}\)
i teraz jak z tego co tu mamy maja mi wyjsc wartosci dla \(\displaystyle{ I_1=1.3, \ I_2=0.14, \ I_3=1.18}\) ?
wyprowadzenie wzoru, wartości I
wyprowadzenie wzoru, wartości I
Ostatnio zmieniony 23 sie 2010, o 18:01 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
wyprowadzenie wzoru, wartości I
\(\displaystyle{ \begin{cases} I_1=\frac{12-I_2\cdot20-9+I_2\cdot0,2}{0,1} \\ 9+I_2\cdot0,2+I_2\cdot20-(I_1-I_2)\cdot10=0 \end{cases}}\)
Z pierwszego równania:
\(\displaystyle{ I_1=120-200I_2-90+2I_2\\I_1=30-198I_2}\)
Po uproszczeniu drugie równanie:
\(\displaystyle{ 9+0,2I_2+20i_2-10I_1+10I_2=0\\30,2I_2-10(30-198I_2)+9=0\\2010,2I_2=291\\I_2=\frac{2910}{20102}=\frac{1455}{10051}\approx0,14}\)
\(\displaystyle{ I_1=30-\frac{198\cdot1455}{10051}=30-\frac{288090}{10051}\\I_1=\frac{13440}{10051}\approx1,3}\)
Niestety, nic nie wiadomo o \(\displaystyle{ I_3}\). Nie podano żadnych zależności z tą niewiadomą.
Z pierwszego równania:
\(\displaystyle{ I_1=120-200I_2-90+2I_2\\I_1=30-198I_2}\)
Po uproszczeniu drugie równanie:
\(\displaystyle{ 9+0,2I_2+20i_2-10I_1+10I_2=0\\30,2I_2-10(30-198I_2)+9=0\\2010,2I_2=291\\I_2=\frac{2910}{20102}=\frac{1455}{10051}\approx0,14}\)
\(\displaystyle{ I_1=30-\frac{198\cdot1455}{10051}=30-\frac{288090}{10051}\\I_1=\frac{13440}{10051}\approx1,3}\)
Niestety, nic nie wiadomo o \(\displaystyle{ I_3}\). Nie podano żadnych zależności z tą niewiadomą.