Sprawdzenie wyrazenia wymiernego
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 8 razy
Sprawdzenie wyrazenia wymiernego
Proszę o sprawdzenie wyrażenia wymiernego:
\(\displaystyle{ \frac{4a-5b}{12}- \frac{3a-2b}{18}= \frac{18(4a-5)}{12*18}- \frac{12(3a-2b)}{18*12}= \frac{(72a-90)-(36a-24)}{216}= \frac{36a-66}{216}= \frac{6a-11}{36}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4a-5b}{12}- \frac{3a-2b}{18}= \frac{18(4a-5)}{12*18}- \frac{12(3a-2b)}{18*12}= \frac{(72a-90)-(36a-24)}{216}= \frac{36a-66}{216}= \frac{6a-11}{36}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 8 razy
Sprawdzenie wyrazenia wymiernego
znow mam problem jak to wszystko sprowadzic do wspolnego mianownika:/
\(\displaystyle{ \frac{5(2a-b)}{8}- \frac{3(a-4b)}{2}+ \frac{7(a-b)}{6}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5(2a-b)}{8}- \frac{3(a-4b)}{2}+ \frac{7(a-b)}{6}}\)
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Sprawdzenie wyrazenia wymiernego
\(\displaystyle{ NWW(8,2,6) = 24}\)
EDIT:
Co za ludzie :O. Człowiek się pomyli, to mu w sekundę błąd wykażą Strach pisać (żart oczywiście)
EDIT:
Co za ludzie :O. Człowiek się pomyli, to mu w sekundę błąd wykażą Strach pisać (żart oczywiście)
Ostatnio zmieniony 19 lip 2010, o 12:59 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Sprawdzenie wyrazenia wymiernego
\(\displaystyle{ NWW}\)Afish pisze:\(\displaystyle{ NWD(8,2,6) = 24}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Sprawdzenie wyrazenia wymiernego
Rozumiem że jak bedziesz miał mianowniki: 16, 32, 64 i 128, to je po prostu wymnożysz ze sobą?waga pisze:a jak bym chciał zrobic według wzoru tego >> \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{c}{d}= \frac{ad}{bd}+ \frac{bc}{db}}\) :>
To powodzenia życzę w niezrobieniu błedu rachunkowego i "dłubaniu sie" z duzymi liczbami
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 8 razy
Sprawdzenie wyrazenia wymiernego
A takie wyrazenie jak sprowadzic do wspolnego mianownika;/
\(\displaystyle{ \frac{2a-c}{4c}- \frac{3a^2-2bc}{6ac}- \frac{3a}{b}+ \frac{5a-b}{2b}- \frac{4b-a}{8b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2a-c}{4c}- \frac{3a^2-2bc}{6ac}- \frac{3a}{b}+ \frac{5a-b}{2b}- \frac{4b-a}{8b}}\)