działania z ujemnymi potęgami
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 4 lip 2010, o 14:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosławiec
- Podziękował: 6 razy
działania z ujemnymi potęgami
Wykonaj działanie, wiedząc, że x \(\displaystyle{ \neq}\) 0
( \(\displaystyle{ x^{-3}}\) \(\displaystyle{ -}\) \(\displaystyle{ 3x^{-1}}\) \(\displaystyle{ +1}\))(\(\displaystyle{ x^{-1}}\) \(\displaystyle{ -1}\))
( \(\displaystyle{ x^{-3}}\) \(\displaystyle{ -}\) \(\displaystyle{ 3x^{-1}}\) \(\displaystyle{ +1}\))(\(\displaystyle{ x^{-1}}\) \(\displaystyle{ -1}\))
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
działania z ujemnymi potęgami
\(\displaystyle{ \left(x^{-3} - 3x^{-1} + 1\right)\left(x^{-1}-1\right) = x^{-4} - x^{-3} - 3x^{-2} + 3x^{-1} + x^{-1} - 1}\)
Po prostu mnożysz każdy z każdym. Z uporządkowaniem całości Cię zostawię.
Po prostu mnożysz każdy z każdym. Z uporządkowaniem całości Cię zostawię.
Ostatnio zmieniony 4 lip 2010, o 20:29 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Dzięki.
Powód: Poprawa wiadomości. Dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 4 lip 2010, o 14:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosławiec
- Podziękował: 6 razy
działania z ujemnymi potęgami
ale jak ci wyszło że \(\displaystyle{ 3x^{-1}}\) \(\displaystyle{ =}\) \(\displaystyle{ 3x-1}\) ?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
działania z ujemnymi potęgami
Ależ skąd taki pomysł w ogóle?
Mnożę kolejne wyrazy z lewego nawiasu z wyracami z prawego, pierwszy z pierwszym, pierwszy z drugim, drugi z pierwszym itp...
Mnożę kolejne wyrazy z lewego nawiasu z wyracami z prawego, pierwszy z pierwszym, pierwszy z drugim, drugi z pierwszym itp...
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
działania z ujemnymi potęgami
Jej chodzi o to, że zamiast \(\displaystyle{ \left(x^{-3} - 3x^{-1} + 1\right)\left(x^{-1}-1\right)}\) napisałeś \(\displaystyle{ \left(x^{-3} - 3x{-1} + 1\right)\left(x^{-1}-1\right)}\)Althorion pisze:Ależ skąd taki pomysł w ogóle?
Mnożę kolejne wyrazy z lewego nawiasu z wyracami z prawego, pierwszy z pierwszym, pierwszy z drugim, drugi z pierwszym itp...
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 4 lip 2010, o 14:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosławiec
- Podziękował: 6 razy
działania z ujemnymi potęgami
aj no tak
Dziękuję bardzo za pomoc
Chyba będę częściej tu zaglądać!-- 5 lip 2010, o 07:40 --a jeszcze mam takie małe pytanie:
jak miała bym \(\displaystyle{ 2x^{-2}}\) \(\displaystyle{ *}\) \(\displaystyle{ x^{-1}}\) to jak to się wymnaża?
Dziękuję bardzo za pomoc
Chyba będę częściej tu zaglądać!-- 5 lip 2010, o 07:40 --a jeszcze mam takie małe pytanie:
jak miała bym \(\displaystyle{ 2x^{-2}}\) \(\displaystyle{ *}\) \(\displaystyle{ x^{-1}}\) to jak to się wymnaża?