Wyrażenie algebraiczne

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
waga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 8 razy

Wyrażenie algebraiczne

Post autor: waga »

Witam.Czy mogę prosić o jakieś wskazówi dotyczące w rozwiązywaniu teo wyrażenia?Zastosowałem wzór na różnice kwadratów ale ciąle nic mi nie przychodzi do głowy.Proszę o pomoc!
\(\displaystyle{ a ^{4}-b ^{4}=(a ^{2}) ^{2} -(b ^{2}) ^{2}=(a-b) ^{2}*(a+b) ^{2}}\)
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wyrażenie algebraiczne

Post autor: smigol »

Zastosowałem wzór na różnice kwadratów
Nie zastosowałeś go.

Z resztą jakie jest polecenie?
waga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 8 razy

Wyrażenie algebraiczne

Post autor: waga »

Rozłóż na czynniki wyrażenie...
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Wyrażenie algebraiczne

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ a ^{4}-b ^{4}=(a ^{2}-b ^{2} ) (a ^{2}+b ^{2})=(a+b)(a-b)(a ^{2}+b ^{2})}\)
O to chodziło?
ODPOWIEDZ