2(3/4)-4=??

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
wisła

2(3/4)-4=??

Post autor: wisła »

jak mam to obliczyc:
2(3/4)-4=??(dwa i trzy czwarte minus 4)??
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

2(3/4)-4=??

Post autor: arigo »

z czym konkretnie masz problem
MatS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 5 cze 2004, o 16:55
Lokalizacja: Poznań

2(3/4)-4=??

Post autor: MatS »

o Boze...no wiec tak 2 i 3/4 daje nam 11/4 a 4 to 16/4 wiec zostaje nam 11/4-16/4 = -5/4 czyli -1 i 1/4
ODPOWIEDZ