mam polecenie.
Rozłoz na czynniki wyrażenia:
a) x^{2} -2
b)25+10y+y2 (y2-czyli y do kwadratu)
c)(x-7)x+3(7-x)
d)8x3 -1
e)3 - y2
f)1-27x3
Nie mam pojecia jak to rozlozyc, nawet nauczycielka tego nie wytlumaczyla i sama nie rozumiem do tej pory dlaczego.. prosze o pomoc.
Rozłoż na czynniki - wyrażenia algebraiczne
- josep6
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 21 sty 2010, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 28 razy
Rozłoż na czynniki - wyrażenia algebraiczne
Czyli musisz zapisać to w takiej postaci, żeby były czynniki, np.
a)\(\displaystyle{ x^{2}-2=(x-\sqrt{2})(x+\sqrt{2})}\)
b)\(\displaystyle{ 25+10y+y^{2}=(5+y)^{2}}\)
c)\(\displaystyle{ (x-7)x+3(7-x)=-(7-x)x+3(7-x)=(3-x)(7-x)}\)
a)\(\displaystyle{ x^{2}-2=(x-\sqrt{2})(x+\sqrt{2})}\)
b)\(\displaystyle{ 25+10y+y^{2}=(5+y)^{2}}\)
c)\(\displaystyle{ (x-7)x+3(7-x)=-(7-x)x+3(7-x)=(3-x)(7-x)}\)