Długość boku kwadratu

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Długość boku kwadratu

Post autor: wujomaro »

Pomoże ktoś w zadaniu?:
Przekątna kwadratu jest o dwa cm dłuższa od boku.
Możliwe, że to zadanie już się pojawiało, ale proszę o wytłumaczenie.
Gbyby ktoś zrobił to zadanie krok po kroku i do końca to byłby wdzięczny.
Pozdrawiam wszystkich.
czekoladowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 41 razy

Długość boku kwadratu

Post autor: czekoladowy »

\(\displaystyle{ \begin{cases} d=a+2 \\ d=a \sqrt{2} \end{cases} \Leftrightarrow a \sqrt{2}=a+2 \Leftrightarrow a \sqrt{2}-a=2 \Leftrightarrow a(\sqrt{2}-1)=2 \Leftrightarrow a= \frac{2}{(\sqrt{2}-1)}=\frac{2}{(\sqrt{2}-1)}\cdot \frac{(\sqrt{2}+1)}{(\sqrt{2}+1)}=2(\sqrt{2}+1)}\)

Jakieś pytania ?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Długość boku kwadratu

Post autor: wujomaro »

Dzięki.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ