szukamy "M"

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

szukamy "M"

Post autor: wilk »

dla jakiej liczby rzeczywistej m suma kwadratów pierwiastków równania
\(\displaystyle{ x ^{2} - (m-2)x-(m+3)=0}\)
ma najmniejszą wartość .
z góry dziękuję za pomoc ...
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

szukamy "M"

Post autor: smigol »

Wzory Viete'a.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

szukamy "M"

Post autor: Ateos »

Delta (dodatnia)
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

szukamy "M"

Post autor: wilk »

wielkie dzięki ale to że wzory wieta to się domyśliłem a moc delty nie wiem co z tym zrobić.
dajcie jakąś mocniejszą podpowiedź
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

szukamy "M"

Post autor: smigol »

niech pierwiastkami będą
y i z
wtedy
\(\displaystyle{ y^2+z^2=(y+z)^2-2yz=...}\)
ODPOWIEDZ