Usuń niewymierność z mianownika
a) \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt[4]{8} }}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt[3]{5}+1 }}\)
Usuwanie niewymierności z mianownika
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
Usuwanie niewymierności z mianownika
a)Lbubsazob pisze:Usuń niewymierność z mianownika
a) \(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt[4]{8} }}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt[3]{5}+1 }}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt[4]{8} }=\frac{2\cdot(\sqrt[4]{8})^{3}}{\sqrt[4]{8}\cdot(\sqrt[4]{8})^{3}}}\)
b)
skorzystaj ze wzoru na różnicę sześcianów
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Usuwanie niewymierności z mianownika
a) wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{ \left(\sqrt[4]{8} \right) ^{3} }{4}}\), a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \sqrt[4]{2}}\)...
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Usuwanie niewymierności z mianownika
a) mozesz zapisać jako
\(\displaystyle{ \frac{2^{1}}{ \sqrt[4]{2^{3}} } = \frac{2^{1}}{ 2^{ \frac{3}{4} } } = 2^{ \frac{1}{4} } = \sqrt[4]{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2^{1}}{ \sqrt[4]{2^{3}} } = \frac{2^{1}}{ 2^{ \frac{3}{4} } } = 2^{ \frac{1}{4} } = \sqrt[4]{2}}\)