Zadania są na poziomie 1. klasy liceum, matematyka rozszerzona. Tylko, że ni jak nie chcą mi wyjść :/
1. \(\displaystyle{ \left [\frac {(x^{2} + y^{2})}{( x^{2} y^{2})} \cdot (\frac{1}{x^{2}} - \frac{1}{y^{2}}) - (\frac{1}{z^{2}} - \frac{1}{y^{2}}) \frac{(z^{2} + y^{2})}{( z^{2} y^{2})} \right] \div \frac {(z^{2} + x^{2})}{( z^{2}x^{2})}}\)
2. \(\displaystyle{ \left[ \frac {(a + b)}{(a -b)} + \frac {(a^{2} + b^{2})}{( a^{2} - b^{2})}\right] \left[\frac {(a - b)}{(a + b)} - \frac {(a^{3} - b^{3})}{( a^{3} + b^{3})}\right]}\)
3. \(\displaystyle{ \left[ \frac {(a + b)}{(a -b)} + \frac {(a^{2} + b^{2})}{( a^{2} - b^{2})}\right] \div \left[ \frac {(a^{3} - b^{3})}{( a^{3} + b^{3}) } - \frac {(a - b)}{(a + b)}\right]}\)
Dziękuje z góry za pomoc
Parę zadań z ułamkami algebraicznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 324
- Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 121 razy
Parę zadań z ułamkami algebraicznymi
1.
\(\displaystyle{ \left [\frac {(x^{2} + y^{2})}{( x^{2} y^{2})} \cdot (\frac{1}{x^{2}} - \frac{1}{y^{2}}) - (\frac{1}{z^{2}} - \frac{1}{y^{2}}) \frac{(z^{2} + y^{2})}{( z^{2} y^{2})} \right] \div \frac {(z^{2} + x^{2})}{( z^{2}x^{2})} = \\ \left [ \frac{y^{2}+x^{2}}{x^{2} y^{2}} \cdot \frac{y^{2} - x^{2}}{x^{2} y^{2}} - \frac{y^{2}-z^{2}}{z^{2} y^{2}} \cdot \frac{z^{2}+y^{2}}{z^{2} y^{2}} \right] \cdot \frac{x^2 z^2}{x^{2}+z^{2}} = \left [ \frac{y^{4} - x^{4} }{x^{4} y^{4} } - \frac{y^{4} - z^{4}}{y^{4}z^{4} } \right ] \cdot \frac{x^2 z^2}{x^{2}+z^{2}} =\\ \frac{ y^{4}z^{4} - x^{4} z^{4} - x^{4} y^{4} + x^{4} z^{4} }{x^{4} y^{4} z^{4}} \cdot \frac{x^2 z^2}{x^{2}+z^{2}} = \frac{ y^{4} (z^{4} - x^{4}) }{x^{4} y^{4} z^{4}} \cdot \frac{x^2 z^2}{x^{2}+z^{2}} = \frac{ z^{4} - x^{4} }{x^{4} z^{4}} \cdot \frac{x^2 z^2}{z^{2}+x^{2}} =}\)
\(\displaystyle{ \frac{ (z^{2} - x^{2})(z^{2}+x^{2}) }{x^{2} z^{2} x^{2} z^{2}} \cdot \frac{x^2 z^2}{z^{2}+x^{2}} = \frac{ (z^{2} - x^{2}) }{x^{2} z^{2} }}\)
\(\displaystyle{ \left [\frac {(x^{2} + y^{2})}{( x^{2} y^{2})} \cdot (\frac{1}{x^{2}} - \frac{1}{y^{2}}) - (\frac{1}{z^{2}} - \frac{1}{y^{2}}) \frac{(z^{2} + y^{2})}{( z^{2} y^{2})} \right] \div \frac {(z^{2} + x^{2})}{( z^{2}x^{2})} = \\ \left [ \frac{y^{2}+x^{2}}{x^{2} y^{2}} \cdot \frac{y^{2} - x^{2}}{x^{2} y^{2}} - \frac{y^{2}-z^{2}}{z^{2} y^{2}} \cdot \frac{z^{2}+y^{2}}{z^{2} y^{2}} \right] \cdot \frac{x^2 z^2}{x^{2}+z^{2}} = \left [ \frac{y^{4} - x^{4} }{x^{4} y^{4} } - \frac{y^{4} - z^{4}}{y^{4}z^{4} } \right ] \cdot \frac{x^2 z^2}{x^{2}+z^{2}} =\\ \frac{ y^{4}z^{4} - x^{4} z^{4} - x^{4} y^{4} + x^{4} z^{4} }{x^{4} y^{4} z^{4}} \cdot \frac{x^2 z^2}{x^{2}+z^{2}} = \frac{ y^{4} (z^{4} - x^{4}) }{x^{4} y^{4} z^{4}} \cdot \frac{x^2 z^2}{x^{2}+z^{2}} = \frac{ z^{4} - x^{4} }{x^{4} z^{4}} \cdot \frac{x^2 z^2}{z^{2}+x^{2}} =}\)
\(\displaystyle{ \frac{ (z^{2} - x^{2})(z^{2}+x^{2}) }{x^{2} z^{2} x^{2} z^{2}} \cdot \frac{x^2 z^2}{z^{2}+x^{2}} = \frac{ (z^{2} - x^{2}) }{x^{2} z^{2} }}\)
Parę zadań z ułamkami algebraicznymi
Dzięki , ja zaciąłem się przy tym 3 "="
A pozostałe 2 ktoś by mógł rozwiązać?
A pozostałe 2 ktoś by mógł rozwiązać?