Witam
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
Z góry: wielkie dzięki!
1.Zbadaj,która z liczb jest większa:
a) \(\displaystyle{ 20^{\frac{1}{10}}}\) czy \(\displaystyle{ 5^{\frac{1}{3}}}\)
b) \(\displaystyle{ 4^{\frac{1}{4}}}\) czy \(\displaystyle{ 6^{\frac{1}{6}}}\)
2.Rozwiąż równiania:
a)\(\displaystyle{ [x]+x=6}\)
b)\(\displaystyle{ [x]+2x=5}\)
c) \(\displaystyle{ 2[x]-x=-3}\)
d)\(\displaystyle{ [x]-5x=-1}\)
3.Korzystając z określenia wykonalności działania wyjaśnij,dlaczego dzielenie przez 0 nie jest możliwe?
Zbadaj,która liczba jest większa,rozwiąż równania, 3 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 31 mar 2008, o 22:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 9 razy
Zbadaj,która liczba jest większa,rozwiąż równania, 3 zadania
ad 2
skorzystaj z definicji wartości bezwzględnej
dla każdego równania rozpatruj dwa przypadki, kiedy \(\displaystyle{ x \ge 0 i x < 0}\) np.:
dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) równanie na postać \(\displaystyle{ x+x=6 \Rightarrow x=3}\)
dla \(\displaystyle{ x < 0}\) równanie ma postać \(\displaystyle{ -x+x=1 \Rightarrow 0 \neq 1}\)
więc rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x=3}\)
itd.
skorzystaj z definicji wartości bezwzględnej
dla każdego równania rozpatruj dwa przypadki, kiedy \(\displaystyle{ x \ge 0 i x < 0}\) np.:
dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) równanie na postać \(\displaystyle{ x+x=6 \Rightarrow x=3}\)
dla \(\displaystyle{ x < 0}\) równanie ma postać \(\displaystyle{ -x+x=1 \Rightarrow 0 \neq 1}\)
więc rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ x=3}\)
itd.
Zbadaj,która liczba jest większa,rozwiąż równania, 3 zadania
Dzięki:) Czyli jak rozumiem np. w przypadku podpunktu b będzie tak:
[x]+2x=5
dla >(równe)0
x+2x=5
3x=5
x=\(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\)
dla x<0
-x+2x=5
x=5
[x]+2x=5
dla >(równe)0
x+2x=5
3x=5
x=\(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\)
dla x<0
-x+2x=5
x=5