Mam problem z taką nierównością:
\(\displaystyle{ \sqrt{m^2-4m-12} \ge m-4}\)
Podniosłem obustronnie do kwadratu, ale wtedy wychodzi tylko połowa rozwiązania, bo rozwiązaniem jest suma przedziałów. Jak wyznaczyć ten drugi przedział? I nie chodzi mi o rozwiązanie graficzne, bo po prostu chce umieć takie rzeczy robić bez rysunków
nierówność z pierwiastkiem
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
nierówność z pierwiastkiem
Pierwsze dziedzina, po drugie musisz osobno rozpatrzyć przypadki kiedy prawa strona jest ujemna i nieujemna.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
nierówność z pierwiastkiem
Dziedziną nierówności jest zbiór rozwiązań nierówności \(\displaystyle{ m^2-4m-12\ge 0}\), tj. zbiór \(\displaystyle{ (-infty,-2]cup[6,+infty)}\)
Jeśli prawa strona jest liczbą niedodatnią, to nierówność jest prawdziwa, bowiem lewa jej strona ma zawsze wartość nieujemną. Zatem dla \(\displaystyle{ m\le 4}\), przy uwzględnieniu dziedziny, tj. dla \(\displaystyle{ m\le -2}\), nierówność zachodzi.
Rozważmy przypadek \(\displaystyle{ m\ge 6}\). Wówczas obie strony nierówności mają wartość nieujemną, więc podnosząc je do kwadratu dostajemy równoważnie (ten krok jest uzasadniony tylko wtedy, gdy obie strony nierówności są nieujemne) \(\displaystyle{ m^2-4m-12\ge m^2-8m+16}\), skąd \(\displaystyle{ 4m-28\ge 0}\), tj. \(\displaystyle{ m\ge 7}\).
Rozwiązaniem nierówności jest zatem suma przedziałów \(\displaystyle{ (-infty,-2]cup[7,+infty)}\).
Jeśli prawa strona jest liczbą niedodatnią, to nierówność jest prawdziwa, bowiem lewa jej strona ma zawsze wartość nieujemną. Zatem dla \(\displaystyle{ m\le 4}\), przy uwzględnieniu dziedziny, tj. dla \(\displaystyle{ m\le -2}\), nierówność zachodzi.
Rozważmy przypadek \(\displaystyle{ m\ge 6}\). Wówczas obie strony nierówności mają wartość nieujemną, więc podnosząc je do kwadratu dostajemy równoważnie (ten krok jest uzasadniony tylko wtedy, gdy obie strony nierówności są nieujemne) \(\displaystyle{ m^2-4m-12\ge m^2-8m+16}\), skąd \(\displaystyle{ 4m-28\ge 0}\), tj. \(\displaystyle{ m\ge 7}\).
Rozwiązaniem nierówności jest zatem suma przedziałów \(\displaystyle{ (-infty,-2]cup[7,+infty)}\).