Odnajdź liczbę
- mat-fiz
- Użytkownik

- Posty: 129
- Rejestracja: 15 cze 2009, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 5 razy
Odnajdź liczbę
Znajdź liczbę naturalną mniejszą od 1000, która przy dzieleniu przez 10 daje resztę 9, przy dzieleniu przez 15 -resztę 14, a przy dzieleniu przez 21 resztę 20.
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, któremu nie sprawi to zadanie problemu, z góry dzięki!
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, któremu nie sprawi to zadanie problemu, z góry dzięki!
- Nakahed90
- Użytkownik

- Posty: 8887
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Odnajdź liczbę
No OK, postaram się zrobić bez znajomości tego twierdzenia oraz kongruencji. Pierwszy warunek spełnia każda liczba o cyfrze jednośći 9, czyli 9,19,29,39... . Wśród tych liczb szuka spełniającej także drugi warunek, jest nią 29. Liczby spełniające dwa pierwsze warunki będą powiększone o całkowitą wielokrotnośći liczby 30 (NWW(10,15)) liczbę 29, czyli 29,59,89,119.. . Wśród tych liczb szukamy liczby spełniającej jeszcze trzeci warunek, pierwszą z nich jest 209.
- smigol
- Użytkownik

- Posty: 3411
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Odnajdź liczbę
no niestety to rozumowanie nie doprowadza nas do wszystkich wyników, chyba, że dalej sprawdząc, co jest uciążliwe.
a-szukana liczba
x,y,z - liczby całkowite.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=10x-1 \\ a=15y-1 \\a=21z-1 \end{cases}}\)
no i teraz widzimy, że a+1 jest podzielna przez 10,15,21, NWW tych liczb to 210, więc sprawdzamy przypadki, gdy
a+1=210
a+1=420
a+1=630
a+1=740
a+1=950
a-szukana liczba
x,y,z - liczby całkowite.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=10x-1 \\ a=15y-1 \\a=21z-1 \end{cases}}\)
no i teraz widzimy, że a+1 jest podzielna przez 10,15,21, NWW tych liczb to 210, więc sprawdzamy przypadki, gdy
a+1=210
a+1=420
a+1=630
a+1=740
a+1=950
Ostatnio zmieniony 9 lip 2009, o 22:53 przez smigol, łącznie zmieniany 2 razy.
- me123
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Odnajdź liczbę
racjaxanowron pisze:\(\displaystyle{ 209}\) spełnia wszystkie warunki, sprawdź jeszcze raz.
mozna to łatwo wydedukować jeżeli liczbę tą której szukamy powiekszymy o 1 to bedzie ona podzielna przez 10, 15, 21 czyli przez 2,5,3,7 jak pomnożysz wychodzi 210, odejmujesz 1 i po wszystkim:))
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Odnajdź liczbę
Napisałem jak ostatniego nie było.
Bardzo się nie wpatrywałem - ale w przedostatnim jest raczej coś nie tak z oznaczeniami.
Oczywiście idea dobra - szukamy liczb podzielnych jednocześnie przez 10, 15, 21 i otrzymane pomniejszamy o 1.
Bardzo się nie wpatrywałem - ale w przedostatnim jest raczej coś nie tak z oznaczeniami.
Oczywiście idea dobra - szukamy liczb podzielnych jednocześnie przez 10, 15, 21 i otrzymane pomniejszamy o 1.
- smigol
- Użytkownik

- Posty: 3411
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Odnajdź liczbę
bo dlaczego?piasek101 pisze:Napisałem jak ostatniego nie było.
Bardzo się nie wpatrywałem - ale w przedostatnim jest raczej coś nie tak z oznaczeniami.
Oczywiście idea dobra - szukamy liczb podzielnych jednocześnie przez 10, 15, 21 i otrzymane pomniejszamy o 1.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Odnajdź liczbę
Napisałeś :smigol pisze:bo dlaczego?
,,a - szukane
x - całkowite
a = 10x - 1
x - 1 = 210 "
Z ostatniego x = 211; wstawiam do pierwszego a = 2110 - 1 (a w treści a < 1000); wziąłem Twoje najmniejsze (x).
