Witam, chciałbym aby ktoś zrobił te przykłady niżej. Trochę ich sporo ale może kilka uzdolnionych osób dałoby radę. Jutro zaliczam liczby rzeczywiste i nie wiem jak dokońca to zrobić. Proszę o pomoc.
Zad. 1.
\(\displaystyle{ 32 - 2 ( 7 \frac{2}{5} \cdot 5 - 2 \frac{1}{2} : 10 ) : 6}\)
Zad. 2.
\(\displaystyle{ [ ( 3 \frac{3}{4} )^{-2} - ( 2 \frac{1}{7} )^{-2} ]^{-1}}\)
Zad.3.
a) \(\displaystyle{ ( \sqrt{3} - 2 ) ( 4 + 5\sqrt{3} )}\)
b) \(\displaystyle{ ( \sqrt{14} - \sqrt{2} )^{2}}\)
c) \(\displaystyle{ (2 + 5\sqrt{2} )^{2} - ( 3\sqrt{6} - 2\sqrt{5} ) ( 3\sqrt{6} + 2\sqrt{5} )}\)
Zad.4.
Wyznacz, mając podane wartości:
\(\displaystyle{ x + y; x - y, \; x \cdot y, \; \frac{x}{y}, \; x^{2}; y^{2}, \; - x}\)
\(\displaystyle{ x = 2 - \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ y = 2\sqrt{5}}\)
Zad.5.
\(\displaystyle{ ( 0,75 )^{-1} \cdot ( 2 \frac{10}{27} )^{-\frac{2}{3} } \cdot ( 2,5 )^{2}}\)
Liczby rzeczywiste - wykonaj działania
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lis 2008, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Liczby rzeczywiste - wykonaj działania
Ostatnio zmieniony 7 cze 2009, o 14:31 przez Szemek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zapis do którego użyłeś 31 par klamer[latex][/latex] , można zredukować do 9! Jedna para klamer na całe wyrażenie.
Powód: Zapis do którego użyłeś 31 par klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Liczby rzeczywiste - wykonaj działania
Zobacz tutaj:
oraz na odnośniki na tej stronie:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1337.html
Jeżeli dalej nie wiesz jak wykonać działanie, napisz z czym masz problem.
oraz na odnośniki na tej stronie:
http://matematyka.pisz.pl/strona/1337.html
Jeżeli dalej nie wiesz jak wykonać działanie, napisz z czym masz problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lis 2008, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Liczby rzeczywiste - wykonaj działania
Czy mógłby mi ktoś napisać jaki wynik wyjdzie w pierwszym zadaniu? Tak to miało wyglądać?
\(\displaystyle{ = 30-2(37-0,5):6=30 \cdot 36,5:6=1095:6=182,5}\)
\(\displaystyle{ = 30-2(37-0,5):6=30 \cdot 36,5:6=1095:6=182,5}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2009, o 19:06 przez MikeR9, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 7 cze 2009, o 12:49
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 11 razy
Liczby rzeczywiste - wykonaj działania
tam masz \(\displaystyle{ 2 \frac{1}{2}:10}\) czyli\(\displaystyle{ \frac{5}{2} * \frac{1}{10} = \frac{1}{4}}\)
-- 7 cze 2009, o 19:13 --
czyli \(\displaystyle{ 37- \frac{1}{4}= \frac{37*4}{4}- \frac{1}{4} = \frac{147}{4}}\)
-- 7 cze 2009, o 19:16 --
dalej mamy
\(\displaystyle{ 2* \frac{147}{4}:6= \frac{2*147}{4*6} = \frac{294}{24}= \frac{49}{4}}\)-- 7 cze 2009, o 19:22 --na poczatku napisales 32 pozniej juz 30 a jak ma byc??
teraz odejmujemu
\(\displaystyle{ 32 - \frac{49}{4} = \frac{128}{4} - \frac{49}{4}= \frac{79}{4} =19 \frac{3}{4}}\)
jasne?
-- 7 cze 2009, o 19:13 --
czyli \(\displaystyle{ 37- \frac{1}{4}= \frac{37*4}{4}- \frac{1}{4} = \frac{147}{4}}\)
-- 7 cze 2009, o 19:16 --
dalej mamy
\(\displaystyle{ 2* \frac{147}{4}:6= \frac{2*147}{4*6} = \frac{294}{24}= \frac{49}{4}}\)-- 7 cze 2009, o 19:22 --na poczatku napisales 32 pozniej juz 30 a jak ma byc??
teraz odejmujemu
\(\displaystyle{ 32 - \frac{49}{4} = \frac{128}{4} - \frac{49}{4}= \frac{79}{4} =19 \frac{3}{4}}\)
jasne?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lis 2008, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 2 razy
Liczby rzeczywiste - wykonaj działania
Aha już rozumiem dzięki. Jak będę miał jeszcze jakieś problemy to napiszę. Tam miało być 32.
-- 7 czerwca 2009, 22:40 --
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}-2) (4+5 \sqrt{3})=(4\sqrt{3})^{2}+(2\cdot5\sqrt{3})^{2}=16\cdot3+4\cdot25\cdot3=48+300=348}\)
Czy tak to ma wyglądać?
-- 7 czerwca 2009, 22:40 --
\(\displaystyle{ ( \sqrt{3}-2) (4+5 \sqrt{3})=(4\sqrt{3})^{2}+(2\cdot5\sqrt{3})^{2}=16\cdot3+4\cdot25\cdot3=48+300=348}\)
Czy tak to ma wyglądać?