Wyrażenie z pierwiastkiem

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Ankaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2 sty 2009, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy

Wyrażenie z pierwiastkiem

Post autor: Ankaaa92 »

Wyrażenie \(\displaystyle{ 2\sqrt{50}- 4\sqrt{8}}\) zapisane w postaci jednej potęgi wynosi::
a.\(\displaystyle{ 2^{\frac{3}{2}}}\) b.\(\displaystyle{ 2^{\frac{1}{2}}}\) c.\(\displaystyle{ 2^{-1}}\) d.\(\displaystyle{ 4^{\frac{1}{2}}}\)


Proszę o rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, o 22:33 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwach tematów.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Wyrażenie z pierwiastkiem

Post autor: Chromosom »

Wiesz, jak wyłączać czynnik przed pierwiastek i zamieniać stopnień pierwiastka na wykładnik potęgi?
Ankaaa92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2 sty 2009, o 20:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy

Wyrażenie z pierwiastkiem

Post autor: Ankaaa92 »

Niewiem .
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Wyrażenie z pierwiastkiem

Post autor: MagdaW »

Odpowiedź a jest poprawna:
\(\displaystyle{ ...=2 \cdot 5 \sqrt{2}-8 \sqrt{2}=2 \sqrt{2}= \sqrt{2 ^{3} }=2 ^{ \frac{3}{2} }}\)
ODPOWIEDZ