Witam!
Mam problem z pewnym zadaniem. Oto one:
Wiadomo, że liczba a jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ 9 ^{x} + 9 ^{-x} = 14}\).
Nie obliczając a wyznacz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ 3 ^{a} + 3 ^{-a}}\).
Z góry dziękuję
Wyznacz wartość wyrażenia - trudne
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznacz wartość wyrażenia - trudne
\(\displaystyle{ (3^{a}+3^{-a})^{2}=9^{a}+2+9^{-a}=14+2=16 \Rightarrow 3^{a}+3^{-a}=4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Wyznacz wartość wyrażenia - trudne
Oznacz sobie wartość wyrażenia \(\displaystyle{ 3^{a}+3^{-a}}\) np jako p.
\(\displaystyle{ p=3^{a}+3^{-a}}\)
\(\displaystyle{ p=3^{a}+3^{-a}//^{2}}\)
\(\displaystyle{ p^{2}=3^{2a}+2+3^{-2a}}\)
\(\displaystyle{ p^{2}=2+9^{2}+9^{-a}}\)
\(\displaystyle{ p= \sqrt{14+2}}\)
\(\displaystyle{ p=4}\)
I drugie rozwiązanie -4 musisz odrzucić z oczywistych wzgledów bo \(\displaystyle{ 3^{a}+3^{-a}>0}\) zawsze większe od zera.
\(\displaystyle{ p=3^{a}+3^{-a}}\)
\(\displaystyle{ p=3^{a}+3^{-a}//^{2}}\)
\(\displaystyle{ p^{2}=3^{2a}+2+3^{-2a}}\)
\(\displaystyle{ p^{2}=2+9^{2}+9^{-a}}\)
\(\displaystyle{ p= \sqrt{14+2}}\)
\(\displaystyle{ p=4}\)
I drugie rozwiązanie -4 musisz odrzucić z oczywistych wzgledów bo \(\displaystyle{ 3^{a}+3^{-a}>0}\) zawsze większe od zera.