Oblicz wartość wyrażenia

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: wirus1910 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ U= \frac{ \sqrt{X ^{2} -10X+25} }{1+ \left| 5-X\right| }}\)DLA
\(\displaystyle{ X= \frac{8}{ \sqrt{7}+3 }}\).Wynik przedstaw w postaci \(\displaystyle{ a+b \sqrt{7};a,b \in W}\)
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Artist »

Hint:
\(\displaystyle{ \sqrt{x^{2}-10x+25}=\sqrt{(5-x)^{2}}=|5-x|}\)
Hint 2:
\(\displaystyle{ 5-x=5-\frac{8}{\sqrt{7}+3}>0}\)
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: wirus1910 »

nie rozumiem Artist to co napisales.
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: marcinn12 »

Musisz wiedzieć, że: \(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}}=|a|}\)

i \(\displaystyle{ x= \frac{8}{ \sqrt{7}+3 }}\) jest mniejsze niż 5, dlatego wartość pod modułem będzie dodatnia dlatego niezmieniamy znaków, pozostały tylko obliczenia.
Awatar użytkownika
Artist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 865
Rejestracja: 27 sty 2008, o 21:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 239 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: Artist »

wirus1910 pisze:nie rozumiem Artist to co napisales.
Dałem Ci dwie podpowiedzi

\(\displaystyle{ ...=\frac{\sqrt{(5-x)^{2}}}{1+|5-x|}=\frac{|5-x|}{1+|5-x|}}\)
Teraz wiedząc, że x>0 opuszczam moduł:
\(\displaystyle{ ...=\frac{5-x}{1+5-x}=\frac{5-x}{6-x}}\)
Teraz podstaw....
ODPOWIEDZ