Doprowadz podane wyrażenie do najprostrzej postaci, jeżeli wiesz, że a>0:
\(\displaystyle{ a^{2} a^{-3} \sqrt{a^{5}} \sqrt{a^{3}\cdot\sqrt{a^{8}}}}\)
Jak można to bardzo prosze o szybkie rozwiązanie pozdro
O to chodziło? C.
Uproszczenie wyrazenia z pierwiastkami
Uproszczenie wyrazenia z pierwiastkami
wszystkie pierwiastki zapisujesz w postaci potęg a potem wzory
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Uproszczenie wyrazenia z pierwiastkami
Korzystasz z wzoru \(\displaystyle{ \sqrt[n]{x^m}=(\sqrt[n]{x})^m=x^{\frac{m}{n}}}\)
W Twoim przpyadku mamy, że \(\displaystyle{ a^2 a^{-3} a^{\frac{5}{2}} x^3 \sqrt{a^3 x a^4}=a^5 x^{\frac{7}{2}}}\)
W Twoim przpyadku mamy, że \(\displaystyle{ a^2 a^{-3} a^{\frac{5}{2}} x^3 \sqrt{a^3 x a^4}=a^5 x^{\frac{7}{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 13 gru 2005, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tomaszów Lubelski
- Podziękował: 2 razy
Uproszczenie wyrazenia z pierwiastkami
Ups jest małą pomyłka ... to "x" to jest jako razy ... sorka za zamotanie
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Uproszczenie wyrazenia z pierwiastkami
\(\displaystyle{ a^{2} a^{-3} \sqrt{a^{5}} \sqrt{a^{3}\cdot\sqrt{a^{8}}}=a^{-1}\cdot\sqrt{a^5}\cdot\sqrt{a^7}=a^{-1}\cdot a^6=a^5}\)