oblicz siłę grawitacji

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
dora1001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 29 gru 2008, o 21:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 2 razy

oblicz siłę grawitacji

Post autor: dora1001 »

Oblicz siłę grawitacji z jaką Mars (masa Marsa 6,4x\(\displaystyle{ 10^2^3}\)kg) przyciąga dziecko o masie 4kg wtedy , gdy planeta jest najbliżej Ziemi , czyli w odległości ok. 100 Gm. Oblicz siłę z jaką dziecko jest przyciągane przez swoją matkę o masie 60 kg. znajdującą się w odległości 0,5 m od niego.
Lolek271
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2 lis 2008, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znikąd
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 6 razy

oblicz siłę grawitacji

Post autor: Lolek271 »

\(\displaystyle{ d _{1}=100Gm}\)

\(\displaystyle{ GM _{m}M _{chłopca}/d _{1}^{2}=F}\)

\(\displaystyle{ GM _{mamy}M _{chłopca}/d_{2}^{2}=F}\)

Gdzie d2 to to 0,5m.
ODPOWIEDZ