o stopach kulek
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 6 mar 2007, o 21:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: skas:)
- Podziękował: 1 raz
o stopach kulek
Ciężąr metalowej kulki w powietrzu wynosi 10 N, a w wodzie 8 N . Ile wynosi gestosc stopu z ktorego zrobiono kulke.
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 70 razy
o stopach kulek
\(\displaystyle{ 10N-8N=2N}\)
\(\displaystyle{ 2N}\) siła wyporu
\(\displaystyle{ 2N=V*\rho w*g}\) gdzie \(\displaystyle{ \rho w}\) to gęstośc wody
wyliczamy \(\displaystyle{ V}\) - objętość kulki
\(\displaystyle{ \rho =\frac{m}{V}}\)
\(\displaystyle{ 2N}\) siła wyporu
\(\displaystyle{ 2N=V*\rho w*g}\) gdzie \(\displaystyle{ \rho w}\) to gęstośc wody
wyliczamy \(\displaystyle{ V}\) - objętość kulki
\(\displaystyle{ \rho =\frac{m}{V}}\)
- Swistak
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
o stopach kulek
\(\displaystyle{ \rho=\frac{m}{V}=\frac{\frac{F_{n}}{g}}{\frac{F_{w}}{\rho_{w}\cdot g}}=\frac{\frac{10N}{g}}{\frac{2N}{1000\cdot g}}=\frac{5000kg}{m^{3}}}\)