pierwsza predkosc kosmiczna na ksiezycu

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
martacoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 6 mar 2007, o 21:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: skas:)
Podziękował: 1 raz

pierwsza predkosc kosmiczna na ksiezycu

Post autor: martacoo »

oblicz 1 predkosc kosmiczna dla marsa, którego v=3388, a g=3,86 m/s2
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

pierwsza predkosc kosmiczna na ksiezycu

Post autor: Kris-0 »

jaki problem? podstawić dane? \(\displaystyle{ v_I =\sqrt{\frac{GM}{R}}=\sqrt{gR}}\)
co to jest v?
ODPOWIEDZ