Przekrój kapilary - 1 zmiana temp. o 1K = 1 mm na skali termometru

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
nieznajomy_233
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 gru 2021, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Przekrój kapilary - 1 zmiana temp. o 1K = 1 mm na skali termometru

Post autor: nieznajomy_233 »

Muszę policzyć przekrój kapilary w taki sposób, aby zmiana objętości wody w przypadku zmiany temperatury o \(\displaystyle{ 1\,K}\) pokrywał się z \(\displaystyle{ 1\,mm}\) na skali termometru.

\(\displaystyle{ l = 90\, mm\\
l_{0} = 5\,mm\\
Δl = 85\, mm}\)


\(\displaystyle{ t = 90^\circ C\\
t_{0} = 5^\circ C\\
Δt = 85^\circ C}\)


czułość termometru - \(\displaystyle{ 1\,mm}\)

\(\displaystyle{ β_{p}=β_{c}-β_{s}}\)
\(\displaystyle{ β_{p}}\) - średni współczynnik rozszerzalności objętościowej cieczy
\(\displaystyle{ β_{c}}\) - współczynnik rozszerzalności objętościowej cieczy (wody destylowanej o temp. \(\displaystyle{ 20^\circ C}\) i wynosi \(\displaystyle{ 2,07 \cdot 10^{-4}\, \frac{1}{k}}\))
\(\displaystyle{ β_{s}}\) - współczynnik rozszerzalności objętościowej szkła (szkło typu Pyrex \(\displaystyle{ 32,05 \cdot 10^{-7}\,\frac{1}{k}}\))

Mógłby ktoś wytłumaczyć krok po kroku co mam wyznaczyć i z czego?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2022, o 12:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=178502 . Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ