Skok na planetoidzie

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Awatar użytkownika
Hendra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 18 sty 2015, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 3 razy

Skok na planetoidzie

Post autor: Hendra »

Dzień dobry!
Próbuję rozwiązać zadanie o następującej treści. Średnica planetoidy jest równa \(\displaystyle{ d=5}\) km. Zakładamy, że planetoida jest jednorodna i ma gęstość \(\displaystyle{ \rho = 5500 \text{ } km/m^3}\). Oblicz na jaką wysokość podskoczy człowiek znajdujący się na powierzchni planetoidy, jeżeli na wykonanie skoku włożył tyle samo wysiłku ile trzeba, by podskoczyć na wysokość 1 m na Ziemi.

Na początku wyznaczam pracę jaką wykona człowiek skacząc na planetoidzie na wysokość \(\displaystyle{ \tilde{h} = h+r}\), przy czym \(\displaystyle{ h}\) jest wysokością, na którą wzniesie się nasz skoczek od powierzchni planetoidy, a \(\displaystyle{ r}\) jest średnicą planetoidy. Otrzymujemy
\(\displaystyle{ W = \int_{r}^{\tilde{h}} G \frac{Mm}{R^2} dR = GMm \bigg( \frac{1}{r} - \frac{1}{\tilde{h}} \bigg).}\)
Energia, którą włoży człowiek, by podskoczyć na Ziemi na wysokość 1 (ogólniej \(\displaystyle{ H << R_{z}}\)) m zadana jest wzorem \(\displaystyle{ E = mgH}\). Możemy zatem zapisać, że
\(\displaystyle{ gH = GM \bigg( \frac{1}{r} - \frac{1}{\tilde{h}} \bigg),}\)
a z powyższego
\(\displaystyle{ \tilde{h} = \frac{-GM}{gH - \frac{GM}{r}} \implies h = \frac{GM}{\frac{GM}{r} - gH} - r.}\)
Podstawiając odpowiednie wartości otrzymuję wynik ujemny, co mocno kłóci się z intuicją. Uprzejmie proszę o wskazanie błędu w rozumowaniu.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7916
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Skok na planetoidzie

Post autor: janusz47 »

Porównanie energii całkowitych na powierzchni Ziemi i na wysokości skoku \(\displaystyle{ h }\) na planetoidzie

\(\displaystyle{ \frac{m\cdot 0^2}{2} -G\frac{m \cdot M_{Z}}{R_{Z}} = \frac{m\cdot 0^2}{2} - G\frac{m \cdot M_{p}}{R_{p} + h}, \ \ R_{Z} >> h_{Z} = 1 m.}\)

\(\displaystyle{ h = ?}\)
ODPOWIEDZ