Przekształcenie wzoru

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
agaata123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 sty 2022, o 23:02
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Przekształcenie wzoru

Post autor: agaata123 »

W wiszący klocek o masie \(\displaystyle{ M}\) trafia kula karabinowa o masie \(\displaystyle{ m}\) i prędkości \(\displaystyle{ V_o}\) pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) do sznurka, i grzęźnie w klocku.
Znaleźć maksymalny kąt o jaki wychyli się klocek.

Doszłam już do tego, że:

\(\displaystyle{ V_o = \left( 1+ \frac{M}{m}\right) \sqrt{2gL(1-\cos \alpha )}}\)

gdzie \(\displaystyle{ L}\) to długość ramienia wahadła, a \(\displaystyle{ g}\) to przyspieszenie ziemskie

Jak przekształcić ten wzór tak aby otrzymać \(\displaystyle{ \alpha}\) ?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2022, o 23:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Przekształcenie wzoru

Post autor: a4karo »

Wylicz kosinus, a potem użyj funkcji `\arccos`
agaata123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 sty 2022, o 23:02
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Re: Przekształcenie wzoru

Post autor: agaata123 »

a4karo pisze: 11 sty 2022, o 23:17 Wylicz kosinus, a potem użyj funkcji `\arccos`
Właśnie chodzi mi o to jak wyliczyć ten kosinus. Mam całe równanie podnieść do kwadratu, a potem poprzenosić?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Przekształcenie wzoru

Post autor: a4karo »

Tak
ODPOWIEDZ