Proszę o pomoc. Tarcie.

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
platynov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 maja 2021, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
wiek: 29

Proszę o pomoc. Tarcie.

Post autor: platynov »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, nie mam nawet zielonego pojęcia jaki wzór tu zastosować.

1. O pionową ścianę w punkcie \(\displaystyle{ A}\) oraz o podłogę w punkcie \(\displaystyle{ B}\) opiera się drabina o masie
\(\displaystyle{ m=10kg}\) i długości \(\displaystyle{ l=3m}\). Przyjmujemy, że na styku drabiny z punktem \(\displaystyle{ A}\) tarcie ślizgowe
(przesuwne) nie występuje. W punkcie \(\displaystyle{ B}\) między drabiną a ścianą występuje tarcie ślizgowe
o wartości współczynnik \(\displaystyle{ µ=0,4}\). Wyznaczyć maksymalny kąta \(\displaystyle{ α}\), jaki może tworzyć drabina
względem podłoża, aby pozostała w równowadze.

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 4 maja 2021, o 17:56 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Proszę o pomoc. Tarcie.

Post autor: StudentIB »

Takie przykłady często można spotkać w zbiorach zadań z mechaniki, np. Witolda Białego. Rozrysuj wszystkie siły działające w układzie, napisz równania równowagi i dodaj do tego równanie wynikające z prawa tarcia ślizgowego.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Proszę o pomoc. Tarcie.

Post autor: kruszewski »

Był taki problem.
Drabina i kąt

Dodano po 1 godzinie 18 minutach 53 sekundach:
Twierdzenie o trzech siłach ma tu zastosowanie.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Proszę o pomoc. Tarcie.

Post autor: siwymech »

Kod: Zaznacz cały

https://images89.fotosik.pl/499/6b90415a7def3e95med.jpg


1.Uwalniamy ciało od więzów uwzględniajac zjawisko tarcia o podłogę. Patrz rysunek.
2. Wprowadzamy układ odniesienia Oxy.
3. Wypisujemy trzy warunki równowagi dla granicznego położenia określonego kątem \(\displaystyle{ \alpha }\)
/Proponuję przyjąć do obliczenia sumy momentów sił początek układu współrzędnych tj.punkt O./
....................................................
Z warunków równowagi określimy nieznane rekcje w punktach A i B podparcia oraz szukany kąt \(\displaystyle{ \alpha }\), który powinien się zawierać w granicach: \(\displaystyle{ 90 ^{\circ} \le \alpha \ge ... }\)
ODPOWIEDZ