Tarcie - problem z równaniami

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Tarcie - problem z równaniami

Post autor: StudentIB »

Witam,

ćwiczę sobie zadania z płaskich układów sił z tarciem. Zatrzymałem się na takim przykładzie:



Chodzi tu o wyznaczenie minimalnej siły \(\displaystyle{ P}\) aby układ był w równowadze.

Zaznaczyłem siły:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/o0GkJZE


Napisałem też równania równowagi i wychodzi prawidłowa odpowiedź, ale tylko jeśli nie użyję pierwszego równania - sumy sił w kierunku poziomym dla ciała B:

\(\displaystyle{ \sum F_{x}=0}\)

\(\displaystyle{ T_{1} \cos(\alpha)-N_{1} \sin(\alpha)=0}\)

Wygląda prawidłowo, ale po wyznaczeniu sił z pozostałych równań (dla konkretnych danych) i podstawieniu do tego wychodzi bzdura. To równanie jest błędne ? A może mam źle zaznaczone siły na drugim rysunku ?

Z góry dziękuję za pomoc
StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Tarcie - problem z równaniami

Post autor: StudentIB »

Widzę, że z jakiegoś powodu link do pierwszego rysunku (ze schematem zadania) nie dodał się prawidłowo. Wstawiam go więc jeszcze raz:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/wVljO5B


Zastanawiałem się czy nie trzeba tu jeszcze uwzględnić nacisku na ciało B od prowadnic (tarcia tam nie ma na pewno), ale chyba nie w tym rzecz.
ODPOWIEDZ