Pola grawitacyjne

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Duke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z internetu
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 2 razy

Pola grawitacyjne

Post autor: Duke »

1.Ile wynosi potencjał pola grawitacyjnego w połowie odległości między ciałami o masach \(\displaystyle{ m=5 \cdot 10^{21} \quad M=10^{22}}\)
odległośc \(\displaystyle{ d=2 \cdot 10^6 l}\), a stała grawitacyjna \(\displaystyle{ G=6,67 \cdot 10^{-11}}\)
2.Jaką gęstość powinna mieć substancja z której wykonano dwie kule o promieniu \(\displaystyle{ 1}\) metra przyciągające się grawitacyjnie z odległosći \(\displaystyle{ t=10\mbox{m}}\) z siłą \(\displaystyle{ 66,7}\) mikroniutona?
Oczywiście Dziękuję za wszystkie cenne rozwiązania i wskazówki, dodam że chwilowo jestem pozabawiony książki
ODPOWIEDZ