Hej,
potrzebuję obliczyć pracę potrzebną do odciśnięcia 1 ml czystego rozpuszczalnika (roztwór 1000 g wody + 18 g glukozy).
Nie mam zielonego pojęcia jaki wzór zastosować. Czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć? Zadanie jest z działu o właściwościach koligatywnych roztworów, może to będzie jakieś naprowadzenie ...
Dziękuję i pozdrawiam.
Obliczenie pracy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: Obliczenie pracy
Pewnie chodzi o coś w rodzaju odwróconej osmozy. Ciśnienie osmotyczne wynosi:
\(\displaystyle{ \pi=cRT}\)
i przeciw temu ciśnieniu musisz działać, aby "odcisnąć" wodę z roztworu.
Stężenie molowe jest równe (prawie):
\(\displaystyle{ c= \frac{n}{V}= \frac{m}{MV}= \frac{18}{180 \cdot 1} = 0.1 \ \frac{mol}{dm ^{3} } }\)
"Prawie" ponieważ w powyższym wzorze objętość to objętość roztworu, a nie rozpuszczalnika. Zapewne rozpuszczenie \(\displaystyle{ 18 \ g}\) glukozy tylko minimalnie zmieni objętość, więc można takie detale spokojnie pominąć.
Praca będzie równa:
\(\displaystyle{ W=\pi \cdot \Delta V}\)
\(\displaystyle{ \pi=cRT}\)
i przeciw temu ciśnieniu musisz działać, aby "odcisnąć" wodę z roztworu.
Stężenie molowe jest równe (prawie):
\(\displaystyle{ c= \frac{n}{V}= \frac{m}{MV}= \frac{18}{180 \cdot 1} = 0.1 \ \frac{mol}{dm ^{3} } }\)
"Prawie" ponieważ w powyższym wzorze objętość to objętość roztworu, a nie rozpuszczalnika. Zapewne rozpuszczenie \(\displaystyle{ 18 \ g}\) glukozy tylko minimalnie zmieni objętość, więc można takie detale spokojnie pominąć.
Praca będzie równa:
\(\displaystyle{ W=\pi \cdot \Delta V}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Re: Obliczenie pracy
Dziękuję serdecznie.
Tutaj mam nieelektrolit, czy taka sama sytuacja dla elektrolitu ? Czy muszę uwzględnić we wzorze powyżej aktywność i fakt, że mam dysocjację i więcej jonów w roztworze?
Pozdrawiam.
Tutaj mam nieelektrolit, czy taka sama sytuacja dla elektrolitu ? Czy muszę uwzględnić we wzorze powyżej aktywność i fakt, że mam dysocjację i więcej jonów w roztworze?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Re: Obliczenie pracy
I mam rozumieć, że różnica objętości zastosowana we wzorze na pracę jest obliczona na podstawie objętości po jednej stronie membrany (jeżeli bierzemy pod uwagę, że jest to na modelu odwróconej osmozy) i drugiej, czyli 1 ml ? (lub stosowna jednostka, żeby wszystko grało).