Proszę o pomoc w zadaniach:
1.Blaszana puszka ma masę \(\displaystyle{ 130 g}\) i objętość \(\displaystyle{ 1200 cm^3}\). Ile gramów śrutu o gęstości \(\displaystyle{ 11,4 g/cm^3}\) można do niej wrzucić, aby nie zatonęła, pływając w wodzie?
2.Pewne ciało zawieszono na wadze sprężynowej. Wskazania wagi wynoszą: \(\displaystyle{ 30 N}\), gdy ciało znajduje się w powietrzu, \(\displaystyle{ 20 N}\), gdy ciało jest zanurzone w wodzie, i \(\displaystyle{ 24 N}\), gdy ciało jest zanurzone w cieczy o nieznanej gęstości. Wyznacz gęstość tej cieczy.
Z góry dziękuje.
Pomoc w zadaniach: Płyny
Pomoc w zadaniach: Płyny
Ostatnio zmieniony 21 gru 2020, o 10:19 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 7920
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Pomoc w zadaniach: Płyny
1.
Na puszkę działają dwie siły:
- ciężar wraz z dosypanym śrutem o wartości \(\displaystyle{ F_{c} = ...}\)
- siła wyporu o wartości \(\displaystyle{ F_{w}= ...}\)
Puszka pływa - nie tonie, więc te dwie siły się równoważą:
\(\displaystyle{ F_{c} = F_{w}. }\)
Proszę na podstawie tego równania obliczyć nieznaną masę śrutu \(\displaystyle{ m_{x}, }\) którą należy dosypać, aby puszka nie zatonęła.
Zalecam rozwiązanie zadania w układzie CGS.
Na puszkę działają dwie siły:
- ciężar wraz z dosypanym śrutem o wartości \(\displaystyle{ F_{c} = ...}\)
- siła wyporu o wartości \(\displaystyle{ F_{w}= ...}\)
Puszka pływa - nie tonie, więc te dwie siły się równoważą:
\(\displaystyle{ F_{c} = F_{w}. }\)
Proszę na podstawie tego równania obliczyć nieznaną masę śrutu \(\displaystyle{ m_{x}, }\) którą należy dosypać, aby puszka nie zatonęła.
Zalecam rozwiązanie zadania w układzie CGS.