2. Na podstawie danych zawartych w tabeli:
Merkury:
Promień planety \(\displaystyle{ 2440 km}\)
Gęstość planety \(\displaystyle{ 5,43 kg/m^3}\)
Masa planety \(\displaystyle{ 3,3x10^{23} kg}\)
Średnia odległość planety od Słońca \(\displaystyle{ 0,38 AU}\) \(\displaystyle{ 57,9x10^6 km}\)
Ziemia:
Promień planety \(\displaystyle{ 6370 km }\)
Gęstość planety \(\displaystyle{ 5,52 kg/m^3}\)
Masa planety \(\displaystyle{ 59,7x10^{23} kg}\)
Średnia odległość planety od Słońca \(\displaystyle{ 1 AU }\) \(\displaystyle{ 149,6x10^6 km}\)
Porównanie:
Promień planety \(\displaystyle{ RM=0,38Rz }\)
Gęstość planety \(\displaystyle{ PM=Pz }\)
Masa planety \(\displaystyle{ Mm=0,055Mz }\)
2.1 Porównaj natężenie pola grawitacyjnego na Merkurym z natężeniem pola grawitacyjnego na Ziemi.
2.2 Znajdź punkt leżący między Ziemią i Merkurym, w którym wypadkowe natężenie pola grawitacyjnego pochodzącego tylko od tych dwóch planet wynosi zero.
2.3 Oblicz II prędkość kosmiczną, czyli prędkość ucieczki, z powierzchni Merkurego i porównaj z prędkością ucieczki z powierzchni Ziemi.
2.4 Oblicz okres obiegu Merkurego wokół Słońca.
Ostatnia prośba o rozwiązanie zadań. Teraz z Latexami to chyba nie usuną
Grawitacja
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Grawitacja
Wskazówki
2.1
Zapisanie wzorów na wartość natężenia pola grawitacyjnego na Merkurym i Ziemi
\(\displaystyle{ \gamma_{M} =..., \ \ \gamma_{Z} = ...}\)
Podstawienie danych liczbowych.
2.2
Wykonanie rysunku:
Ziemia - Merkury z zaznaczoną odległością między środkami planet.
Porównanie wartości natężenia pola grawitacyjnego na tych planetach.
\(\displaystyle{ \gamma_{M} = \gamma_{Z} }\)
Obliczenie odległości \(\displaystyle{ x }\) na przykład od środka Ziemi.
2.3
Zapisanie odpowiednio wzorów na drugą prędkość kosmiczną z powierzchni Merkurego i Ziemi \(\displaystyle{ v_{II M} = ..., \ \ v_{II Z } = ...}\)
Podstawienie danych liczbowych.
2.4
Wyprowadzenie wzoru na okres obiegu Merkurego wokół Słońca
\(\displaystyle{ T_{M} = ... }\)
Podstawienie danych liczbowych.
2.1
Zapisanie wzorów na wartość natężenia pola grawitacyjnego na Merkurym i Ziemi
\(\displaystyle{ \gamma_{M} =..., \ \ \gamma_{Z} = ...}\)
Podstawienie danych liczbowych.
2.2
Wykonanie rysunku:
Ziemia - Merkury z zaznaczoną odległością między środkami planet.
Porównanie wartości natężenia pola grawitacyjnego na tych planetach.
\(\displaystyle{ \gamma_{M} = \gamma_{Z} }\)
Obliczenie odległości \(\displaystyle{ x }\) na przykład od środka Ziemi.
2.3
Zapisanie odpowiednio wzorów na drugą prędkość kosmiczną z powierzchni Merkurego i Ziemi \(\displaystyle{ v_{II M} = ..., \ \ v_{II Z } = ...}\)
Podstawienie danych liczbowych.
2.4
Wyprowadzenie wzoru na okres obiegu Merkurego wokół Słońca
\(\displaystyle{ T_{M} = ... }\)
Podstawienie danych liczbowych.