Witam,
Od wczoraj próbuje rozwiązać te zadanie i się zacięłam...
Tresc:
Jaką średnicę powinien mieć rurociąg którym trzeba przetłoczyć wodę o gęstości \(\displaystyle{ 1000 kg/m^3}\) i lepkości \(\displaystyle{ 10^{-3} Pa\cdot s}\), w następujących warunkach: średnia prędkość przepływu cieczy \(\displaystyle{ = 0,6 m/s}\), wydajność przepływu powinna umożliwić napełnienie zbiornika o pojemności \(\displaystyle{ 5m^3}\) w godzinę. Czy podane warunki procesu mogą być spełnione jeśli przeplyw nie powinien być burzliwy?
Będę wdzięczna za pomoc
Pomoc przy zadaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 gru 2020, o 13:10
- Płeć: Kobieta
- wiek: 26
- Podziękował: 1 raz
Pomoc przy zadaniu
Ostatnio zmieniony 4 gru 2020, o 18:10 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 gru 2020, o 13:10
- Płeć: Kobieta
- wiek: 26
- Podziękował: 1 raz
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2428
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Pomoc przy zadaniu
Średnicę rurociagu- d obliczymy:
1.Objętościowe natężenie przepływu \(\displaystyle{ Q}\) \(\displaystyle{ [\frac{m ^{3} }{s} ]}\)
\(\displaystyle{ Q=v _{sr} \cdot S , }\) \(\displaystyle{ \frac{m}{s} \cdot m ^{2} }\)
Pole przekroju przewodu \(\displaystyle{ S= \frac{ \pi d ^{2} }{4} }\)
2. Masowe natężenie przepływu \(\displaystyle{ Q_{m} }\) \(\displaystyle{ [ \frac{kg}{s} ]}\)
\(\displaystyle{ Q _{m}=\rho \cdot Q }\), \(\displaystyle{ \frac{kg}{m ^{3} } \cdot \frac{m ^{3} }{s} }\)
......................................
3.Przepływ - jaki ruch cieczy sprawdzimy w oparciu o liczbę Reynoldsa
/Podana jest lepkość dynamiczna/
Graniczna wartość liczby dla przewodów kołowych- \(\displaystyle{ R _{e}=2300 }\)
.......................
1.Objętościowe natężenie przepływu \(\displaystyle{ Q}\) \(\displaystyle{ [\frac{m ^{3} }{s} ]}\)
\(\displaystyle{ Q=v _{sr} \cdot S , }\) \(\displaystyle{ \frac{m}{s} \cdot m ^{2} }\)
Pole przekroju przewodu \(\displaystyle{ S= \frac{ \pi d ^{2} }{4} }\)
2. Masowe natężenie przepływu \(\displaystyle{ Q_{m} }\) \(\displaystyle{ [ \frac{kg}{s} ]}\)
\(\displaystyle{ Q _{m}=\rho \cdot Q }\), \(\displaystyle{ \frac{kg}{m ^{3} } \cdot \frac{m ^{3} }{s} }\)
......................................
3.Przepływ - jaki ruch cieczy sprawdzimy w oparciu o liczbę Reynoldsa
/Podana jest lepkość dynamiczna/
Graniczna wartość liczby dla przewodów kołowych- \(\displaystyle{ R _{e}=2300 }\)
.......................