I takie zadanie:
pod jakim największym kątem w kalenicy (w wierzchołku) można ustawić daszek z dwu identycznych fizycznie kart do gry, jeżeli znamy współczynniki tarcia o stół i wzajemnie o siebie w krawędzi stykania się ze sobą?
Dwie karty
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Dwie karty
Karty są identyczne i zsuwałyby się symetrycznie, więc górne krawędzie będą zawsze do siebie przylegały. Zadanie jest identyczne do drabiny opartej o ścianę, bez tarcia o ścianę. Współczynnik tarcia o stół \(\displaystyle{ f}\).
Na jadną kartę działają siły: ciężar karty \(\displaystyle{ \vec{Q}=-mg\hat{j}}\), przyłożona do środka karty; \(\displaystyle{ \vec{T}=-mgf\hat{i}}\), przyłożona do dolnej krawędzi; siła reakcji podłoża \(\displaystyle{ \vec{R}}\), przyłożona też to dolnej krawędzi i skierowana w kierunku \(\displaystyle{ \hat{j}}\); siła nadana przez drugą kartę \(\displaystyle{ \vec{F}}\), przyłożona do górnej krawędzi i skierowana w kierunku \(\displaystyle{ \hat{i}}\).
Równania sił: \(\displaystyle{ \vec{F}+\vec{Q}+\vec{T}+\vec{R}=0}\), co daje \(\displaystyle{ R=mg}\) i \(\displaystyle{ F=mgf}\).
Moment siły powinien być zero dla maksymalnego kąta: \(\displaystyle{ \tau=-\frac{1}{2}\vec{r}\cdot\vec{Q}-\vec{r}\cdot{T}+\vec{r}\cdot{R}=0}\).
Moment siły wokół górnej krawędzi, więc \(\displaystyle{ \vec{r}=lsin\alpha\hat{i}-lcos\alpha\hat{j}}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt odchylenia od pionu.
\(\displaystyle{ \tau=-\frac{l}{2}mg\cos\alpha-lmgf\cos(\alpha+90^{\circ})+lmg\cos(180^{\circ}-\alpha)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cos\alpha=f\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \tan\alpha=\frac{1}{2f}}\)
\(\displaystyle{ \tan(2\alpha)=\frac{4f}{4f^2-1}}\)
Szukany kąt \(\displaystyle{ \ 2\alpha=\arctan\frac{4f}{4f^2-1}}\).
Na jadną kartę działają siły: ciężar karty \(\displaystyle{ \vec{Q}=-mg\hat{j}}\), przyłożona do środka karty; \(\displaystyle{ \vec{T}=-mgf\hat{i}}\), przyłożona do dolnej krawędzi; siła reakcji podłoża \(\displaystyle{ \vec{R}}\), przyłożona też to dolnej krawędzi i skierowana w kierunku \(\displaystyle{ \hat{j}}\); siła nadana przez drugą kartę \(\displaystyle{ \vec{F}}\), przyłożona do górnej krawędzi i skierowana w kierunku \(\displaystyle{ \hat{i}}\).
Równania sił: \(\displaystyle{ \vec{F}+\vec{Q}+\vec{T}+\vec{R}=0}\), co daje \(\displaystyle{ R=mg}\) i \(\displaystyle{ F=mgf}\).
Moment siły powinien być zero dla maksymalnego kąta: \(\displaystyle{ \tau=-\frac{1}{2}\vec{r}\cdot\vec{Q}-\vec{r}\cdot{T}+\vec{r}\cdot{R}=0}\).
Moment siły wokół górnej krawędzi, więc \(\displaystyle{ \vec{r}=lsin\alpha\hat{i}-lcos\alpha\hat{j}}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt odchylenia od pionu.
\(\displaystyle{ \tau=-\frac{l}{2}mg\cos\alpha-lmgf\cos(\alpha+90^{\circ})+lmg\cos(180^{\circ}-\alpha)}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cos\alpha=f\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \tan\alpha=\frac{1}{2f}}\)
\(\displaystyle{ \tan(2\alpha)=\frac{4f}{4f^2-1}}\)
Szukany kąt \(\displaystyle{ \ 2\alpha=\arctan\frac{4f}{4f^2-1}}\).