ciążenie powszechne-zadanie

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

ciążenie powszechne-zadanie

Post autor: aras189 »

Promień Księżyca jest w przybliżeniu 3,7 razy mniejszy od promienia Ziemi, a jego masa jest 81 razy mniejsza od masy Ziemi. Ile wynosi przyspieszenie grawitacyjne na powierzchni Księżyca?

proszę o rozwianie zadania z góry dzięki
Awatar użytkownika
lepton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 30 paź 2004, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k/Poznania
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

ciążenie powszechne-zadanie

Post autor: lepton »

\(\displaystyle{ F=ma=\frac{GM_k m}{R_k^2}}\)
zatem przyspieszenie na Księżycu wynosi \(\displaystyle{ a=\frac{G\frac{M_z}{81}}{(\frac{R_z}{3,7})^2}}\)
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

ciążenie powszechne-zadanie

Post autor: aras189 »

mógłbyś rozwiązać to krok po kroku bardzo to potrzebuje z góry dzięki
ODPOWIEDZ