Proszę o pomoc, chodzi o warunek równowagi na coś takiego jak na rysunku. Chodzi mi o wyznaczenie siły F2, znając pozostałe wartości. Coś próbuje zrobić ale nie jestem pewien.
Dodano po 36 minutach 25 sekundach:
Napisałem 2 warunki równowagi dla obu kołowrotów:
\(\displaystyle{ F_{2} \cdot r_{2} = R_{2} \cdot N }\), gdzie N- siła naciągu linki łączącej oba kołowroty.
\(\displaystyle{ F_{1} \cdot R_{1} = r_{1} \cdot N }\).
Po połączeniu wychodzi:
\(\displaystyle{ F_{2} = \frac{ R_{1} \cdot R_{2} \cdot F_{1} }{ r_{1} \cdot r_{2} } }\).
Czy to jest dobrze?
Warunek równowagi dwóch kołowrotów
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Warunek równowagi dwóch kołowrotów
Na rysunku równowagi być nie może bo prawy kołowrót jest źle podłączony do linki. Momenty siły \(\displaystyle{ \textbf{F}_1 \times \textbf{R}_1 \ }\) i \(\displaystyle{ \ \textbf{N} \times \textbf{r}_1}\) mają jednakowy kierunek i zwrot więc nie mogą się zrównoważyć. Ale jak poprawisz rysunek to obliczenia są ok.