Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
mprzemo17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 cze 2020, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 6 razy

Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: mprzemo17 »

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w zadaniu, w którym należy znaleźć wykreślenie siły w prętach 1 i 2 żurawia obrotowego obciążonego ciężarem \(\displaystyle{ Q = 2,5 kN}\).
\(\displaystyle{ l = 2 m \\
h = 1,8 m \\
a = 1,2 m}\)

Rysunek znajduje się pod tym linkiem:


Z góry dziękuję za pomoc.

Dodano po 14 godzinach 11 minutach 39 sekundach:
Nikt nie pomoże? Jak się za to zabrać? :|
Ostatnio zmieniony 9 cze 2020, o 18:44 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: kruszewski »

Co ma być tą pomocą?
mprzemo17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 cze 2020, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 6 razy

Re: Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: mprzemo17 »

W jaki sposób rozwiązać takie zadania. Tego typu zadania mogą być na egzaminie i chciałbym wiedzieć w jaki sposób podobne zadania się rozwiązuje. Od czego zacząć?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: kruszewski »

Jakim podęcznikiem Kolega się posługuje, jakim zbiorem zadań dysponuje?
mprzemo17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 cze 2020, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 6 razy

Re: Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: mprzemo17 »

Nie mam informacji co to za podręcznik, natomiast mam skan ze strony 12 i 13 tego podręcznika.
Pod tym linkiem są te zadania:
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: kruszewski »

Ale ja pytam czy Kolega ma poręcznik do nauki statyki i jakikolwiek zbiór zadań.
mprzemo17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 cze 2020, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25
Podziękował: 6 razy

Re: Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: mprzemo17 »

Podręcznika nie mam, tylko zbiór zadań, który przesłałem wcześniej, materiały, które znalazłem w internecie i materiały z platformy elearningowej.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: kruszewski »

Podpowiem rysunkiem.

Proszą zauważyć, że \(\displaystyle{ V_A \ i \ H_A }\) są odpowiednimi składowymi reakcji w \(\displaystyle{ A }\), zaś \(\displaystyle{ H_B}\) reakcją na działanie pręta \(\displaystyle{ P_2}\).

Rysunek zachowuje proporcje.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 608 razy

Re: Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: siwymech »

Kod: Zaznacz cały

https://images91.fotosik.pl/380/f2e413f25ce96480med.jpg


Konieczna znajomość warunków równowagi układu sił zbieżnych, w szczególności warunku wykreślnego.
.......................................................
1.Konieczne przyjęcie skali długości i skali sił.
2.Narysować przyścienny żurawik w skali długości. Wieloboki sił, zaś w przyjętej skali sił.
/Rozpoczynamy rys. od danej siły, bo znamy jej kierunek, zwrot i wartość/
Proszę zwrócić uwagę "na obieg" zwrotów sił!
3.Wynik rozw. uzależniony od dokładności rysunku!
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Płaski układ sił zbieżnych - znalezienie wykreślenia siły w prętach 1 i 2

Post autor: kruszewski »

" 3.Wynik rozw. uzależniony od dokładności rysunku!"
Co oznacza, że należy unikać wielu rysunków, tu np. "etapowych", rozwiązując zadania na jednym rysunku .
ODPOWIEDZ