Mechanika gruntów - naprężenia

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
besiaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 kwie 2020, o 09:23
Płeć: Kobieta
wiek: 26

Mechanika gruntów - naprężenia

Post autor: besiaw »

Cześć, potrzebuje pomocy przy rozwiązaniu poniższego zadania.

StudentIB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 618
Rejestracja: 9 lut 2015, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 48 razy

Re: Mechanika gruntów - naprężenia

Post autor: StudentIB »

To jest przykład żywcem wzięty ze "Zbioru zadań z mechaniki gruntów" Pisarczyka i Obryckiego.

Naprężenia pierwotne pionowe efektywne liczy się ze wzoru:

\(\displaystyle{ \sigma_{zp}= \sum_{i=1}^{n} \gamma_{i} h_{i} }\)

gdzie:

\(\displaystyle{ \gamma_{i}}\) - ciężar objętościowy gruntu, poniżej zwierciadła wody gruntowej (ZWG) uwzględnia się wypór wody, więc zamiast \(\displaystyle{ \gamma}\) używa się \(\displaystyle{ \gamma^{'}}\)

Natomiast naprężenia całkowite liczy się przyjmując w powyższym wzorze poniżej ZWG: \(\displaystyle{ \gamma=\gamma_{sr}}\)
ODPOWIEDZ