Walec na dwóch deskach

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Walec na dwóch deskach

Post autor: Niepokonana »

Witam

Proszę o wyjaśnienie, jak to zrobić. Część rozumiem, ale części nie.
Mamy dwie poziome deseczki, które wiszą w powietrzu i kładziemy na nich symetrycznie walec o masie \(\displaystyle{ m=1kg}\). Przewiązujemy go nieważką nicią tak, że nić opada na prawą stronę. Ciągniemy tę nić siłą o wartości jednej czwartej ciężaru walca, przez co walec zaczyna poruszać się w prawo ruchem przyśpieszonym bez poślizgu, czyli jest tarcie.
a) Rozstrzygnij, w którą stronę są zwrócone siły tarcia.
b) Oblicz przyśpieszenie osi walca.
c) Znajdź warunek, który musi spełniać współczynnik tarcia statycznego walca o deski, aby ruch odbywał się bez poślizgu.
d) Czy wartość przyśpieszenia końca linki jest taka sama jak przyśpieszenie środka walca? Uzasadnij odpowiedź.
Proszę o wyjaśnienie, skąd wziąć kierunek tarcia, bo okazuje się, że nie jest on do tyłu.
W drugim myślę, żeby po prostu przyrównać \(\displaystyle{ M _{Fw}=I \varepsilon}\).
C nie rozumiem w ogóle, d też nie.

Dodano po 1 dniu 37 minutach 57 sekundach:
Nikt nie wie? Tutaj jest obrazek.

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/dNBV1x8
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: siwymech »

Kod: Zaznacz cały

https://images92.fotosik.pl/341/8896b197bd5650a7med.jpg


Propozycja pomocy
Uwolniono ciało od więzów wprowadzono reakcje z uwzgl. tarcia tylko na górnych powierzchniach desek(podpór) z walcem.
Przy występowaniu zjawiska tarcia bez poślizgu - siła tarcia jest nieznana. Zwrot siły tarcia się zakłada! , na rys. założono zwrot w lewo.
Praktykuje się przy tym oznaczonie tej siły jako \(\displaystyle{ F}\), a nie \(\displaystyle{ T.}\)
Uwaga: Nie możemy bowiem w tym przypadku, korzystać z wzoru Amontonsa \(\displaystyle{ T=\mu \cdot N}\)
Warto zwrócić uwagę na symetrię obciążenia.
........................................................................
" Tego powietrza w tym trudnym czasie nie rozumiem?"
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: Niepokonana »

Proszę nie zmieniać moich oznaczeń, tarcie jest \(\displaystyle{ T}\). Nie rozumiem, co jest czym na pańskim rysunku.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: siwymech »

Warto czasem post dokładnie przeczytać.:-)
Wysłałem post, kiedy nie było tego czytelnego "rysunku", który Pani łaskawie zamieściła z okazji 1 kwietnia..
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: Niepokonana »

W pańskim poście nie jest to za bardzo wyjaśnione albo ja nie rozumiem.
Może użyjmy mojego rysunku? Siła tarcia podobno jest w prawo dokładnie w tę samą stronę, w którą porusza się walec.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: kruszewski »

Oczywista!
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: Niepokonana »

kruszewski pisze: 2 kwie 2020, o 12:00 Oczywista!
Nie rozumiem, co jest oczywiste.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: siwymech »

" Jak piszesz tak Cię widzą i chcą pomóc"
Zadanie przesłane, warte do zprezentowania na forum, ale nie w taki sposób!
Jeżeli jesteś zainteresowany pomocą to, wyślij poprawnie treść zadania- problemu.
Potem próbuj skorzystać z pomocy, którą Ci zaoferowano. Martwią Twoje wymagania co do oznaczeń. Dzisiaj oznaczenie wielkości... "P", jutro "F". Musisz być elastyczny w naukach ścisłych . Na tym forum "pomagacze" robią wszystko z dobrej woli, mogą, ale nie muszą. :oops:
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: Niepokonana »

No dobra, niech Pan sobie wprowadza takie oznaczenia, jakie Pan chce, tylko niech się Pan potem nie dziwi, że ich nie rozumiem.
To wytłumaczy mi Pan to zadanie?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: siwymech »

No dobra...
Obciążnik podwieszony na nierozciągliwej, nieważkiej nici wykonuje ruch postępowy, walec -ruch postępowy i obrotowy.
............................................................................................
Napisać cztery dynamiczne równania ruchu dla obciążnika \(\displaystyle{ (Q=0,25 G)}\) i walca. Wykorzystać symetrię obciążenia.
Dodatkowe piąte równanie -wykorzystać związek między przyśpieszeniem liniowym, a kątowym. Punkt \(\displaystyle{ A}\) to, w chwilowy środek obrotu, bowiem walec toczy się bez poślizgu, a zatem chwilowa prędkość tego punktu jest równa zero.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: Niepokonana »

Jakie równania ruchu? Dlaczego aż 5?
Thingoln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 lip 2019, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: Thingoln »

Nie ma w zadaniu ciężarka, jedynie siła. Przypadek z ciężarkiem możesz zrobić, jak skończysz to zadanie. Jest wtedy trochę inne.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: Niepokonana »

Tak, jest drugie zadanie, w którym jest ciężarek o takiej samej masie.
Czyli równania ruchu to po prostu równania na drogę/przemieszczenie?
Walec: \(\displaystyle{ s= \frac{1}{2}at^{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{1}{2}\epsilon t^{2}}\)
\(\displaystyle{ I\epsilon = r\cdot m\cdot a}\)
Tak?
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2020, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Thingoln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 lip 2019, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 15 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: Thingoln »

Myślę, że chodziło bardziej o rozpisanie równań dotyczących dynamiki walca. Nie jestem zbyt dobry z dynamiki bryły sztywnej i na tę chwilę nie wiem, jak je rozwiązać, ale zauważ, że można do tego zadania podejść na dwa sposoby: oś obrotu może przechodzić przez środek walca albo np. przez punkt styczności z podłożem (wtedy pewnie trzeba by zastosować twierdzenie Steinera). O, warto, jak zauważył Pan siwymech, pomyśleć, co powoduje ruch tego walca (wyobraź sobie, że w powietrzu lewituje krążek z przyczepioną linką, którą ciągniesz do dołu. Czy poruszy się w poziomie? Mam nadzieję, że dałem dobry przykład, bo sam nie jestem pewny xD).
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Walec na dwóch deskach

Post autor: Niepokonana »

Ja też się nie znam. Niech panowie po prostu powiedzą, o jakie konkretnie równania chodzi, to rozpiszę. Chodzi o moment wypadkowy siły? I skąd wziąć tarcie?
ODPOWIEDZ