Moment bezwładności
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 13 lis 2019, o 11:18
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 4 razy
Moment bezwładności
Bryła sztywna składa się z wała o masie \(\displaystyle{ M}\) i promieniu podstawy \(\displaystyle{ R}\) oraz dwóch prętów wystających symetrycznie z boku walca, każdy o masie \(\displaystyle{ M}\) i długości \(\displaystyle{ L=2R}\). Ile wynosi moment bezwładności tej bryły względem osi walca?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Moment bezwładności
Zakładając, że pręty są prostopadłe do osi obrotu walca to:
\(\displaystyle{ I= \frac{1}{2} MR^2+2( \frac{1}{12}M( \frac{2R}{2} )^2+M(2R)^2 )}\)
PS
\(\displaystyle{ I= \frac{1}{2} MR^2+2( \frac{1}{12}M( \frac{2R}{2} )^2+M(2R)^2 )}\)
PS
Sugeruję mniej wulgarną formę: Bryła sztywna składa się z wału lub Bryła sztywna składa się z walca ,
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Moment bezwładności
Dodając, należy koniecznie wykonać rysunek, oznaczyć osie przechodzące przez środek mas: osie prętów, oś obrotu wału, bo moment bezwładności liczymy wzgl. osi!.
Teraz łatwo zauważyć, że osie symetrii prętów równoległe do osi przechodzącej przez środek obrotu wału i oddalone o wartość \(\displaystyle{ R.}\)
Teraz łatwo zauważyć, że osie symetrii prętów równoległe do osi przechodzącej przez środek obrotu wału i oddalone o wartość \(\displaystyle{ R.}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Moment bezwładności
Ja w twierdzeniu Steinera przyjąłem momenty bezwładności prętów dla osi przechodzących przez ich środki, więc odległych od osi walca o \(\displaystyle{ 2R}\).
Ponadto zamiast:
\(\displaystyle{ I= \frac{1}{2} MR^2+2( \frac{1}{12}M( 2R )^2+M(2R)^2 )}\)
Ponadto zamiast:
powinno być:
\(\displaystyle{ I= \frac{1}{2} MR^2+2( \frac{1}{12}M( 2R )^2+M(2R)^2 )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Moment bezwładności
Słuszna jest uwaga Pana siwymech.
bo należy tak rozumieć treść zadadania o wystających prętach.
bo należy tak rozumieć treść zadadania o wystających prętach.