Praca na wydobycie sześcianu z wody
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Praca na wydobycie sześcianu z wody
Sześcian o masie \(\displaystyle{ m}\) i bloku \(\displaystyle{ a}\) pływa całkowicie zanurzony w wodzie. Ile wynosi praca niezbędna na jego wydobycie z wody ?
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Praca na wydobycie sześcianu z wody
Niech zanurzenie klocka bedzie równe wyso\(\displaystyle{ a}\)kości boku sześcianu.
Wyciągajac klocek z wody, coraz mniejsza jego część jest zanurzona w wodzie, a wiec coraz mniejsza działa na niego siła wyporu.
Siła z jaka wyciągamy klocek nie jest stała i zmienia się od wartości równej zero do wartości równej ciężarowi klocka- sześcianu
\(\displaystyle{ G=m \cdot g=V \cdot \rho _{kloc} \cdot g }\)
...................................................................
1. W stanie równowagi zachodzi równość wynikajaca z prawa Archimedesa
\(\displaystyle{ G= F _{w} }\)
\(\displaystyle{ mg=V \cdot \rho _{w} \cdot g}\)
\(\displaystyle{ V \cdot \rho _{kloc} \cdot g =V \cdot \rho _{w} \cdot g}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} \cdot a \cdot \rho _{kloc}= a ^{2} \cdot a\cdot \rho _{w} \cdot g }\)
2. PRACA na drodze zanurzenia \(\displaystyle{ a}\) jest równa
\(\displaystyle{ W= \frac{1}{2} G \cdot a= \frac{1}{2} \cdot a ^{4} \cdot \rho _{w} \cdot g }\)
Uwaga ; ze względu na zmienność siły \(\displaystyle{ G}\), która zmienia się w zależności od drogi wynurzenia \(\displaystyle{ a}\), do wzoru na pracę podstawiono uśrednioną siłę \(\displaystyle{ \frac{1}{2} G. }\)
Wyciągajac klocek z wody, coraz mniejsza jego część jest zanurzona w wodzie, a wiec coraz mniejsza działa na niego siła wyporu.
Siła z jaka wyciągamy klocek nie jest stała i zmienia się od wartości równej zero do wartości równej ciężarowi klocka- sześcianu
\(\displaystyle{ G=m \cdot g=V \cdot \rho _{kloc} \cdot g }\)
...................................................................
1. W stanie równowagi zachodzi równość wynikajaca z prawa Archimedesa
\(\displaystyle{ G= F _{w} }\)
\(\displaystyle{ mg=V \cdot \rho _{w} \cdot g}\)
\(\displaystyle{ V \cdot \rho _{kloc} \cdot g =V \cdot \rho _{w} \cdot g}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} \cdot a \cdot \rho _{kloc}= a ^{2} \cdot a\cdot \rho _{w} \cdot g }\)
2. PRACA na drodze zanurzenia \(\displaystyle{ a}\) jest równa
\(\displaystyle{ W= \frac{1}{2} G \cdot a= \frac{1}{2} \cdot a ^{4} \cdot \rho _{w} \cdot g }\)
Uwaga ; ze względu na zmienność siły \(\displaystyle{ G}\), która zmienia się w zależności od drogi wynurzenia \(\displaystyle{ a}\), do wzoru na pracę podstawiono uśrednioną siłę \(\displaystyle{ \frac{1}{2} G. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Praca na wydobycie sześcianu z wody
Gdyby nie działała siła wyporu to praca na podniesienie klocka na wysokość równą jego wysokości byłaby równa zmianie jego energii położenia. Siła wyporu liniowo zmienna od maksymalnej do zera, i średniej wartości równej jej połowie zmniejsza ilość pracy potrzebnej do podniesiena klocka na wysokość równą jego wysokości.
Jeżeli zauważyć, że klocek pływał w płynie, co znaczy to, że gęstości tworzywa klocka i płynu są jednakowe, a to daje średnią wartość siły wyporu równą połowie ciążaru klocka, to rachunek jest prosty i nie wymaga użycia instrumentu do jego wykonania. Praca włożona z zewnątrz równa jest połowie iloczynu masy klocka, jego wysokości i przyspieszenia ziemskiego.
Jeżeli zauważyć, że klocek pływał w płynie, co znaczy to, że gęstości tworzywa klocka i płynu są jednakowe, a to daje średnią wartość siły wyporu równą połowie ciążaru klocka, to rachunek jest prosty i nie wymaga użycia instrumentu do jego wykonania. Praca włożona z zewnątrz równa jest połowie iloczynu masy klocka, jego wysokości i przyspieszenia ziemskiego.