Witam, jak przekształcić \(\displaystyle{ MPa}\) na \(\displaystyle{ \frac{t}{cm^2} }\)?
Przekształcam wg wzoru, ale nie wiem, co z tym przyspieszniem ziemskim zrobić. Bo tu jest niuton, a dalej ma być tona.
Przekształcenie jednostek
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Przekształcenie jednostek
tona = 1000 kg
trzeba zapisać siłę ciężkości ( niutony) przez KiloGram siły
trzeba zapisać siłę ciężkości ( niutony) przez KiloGram siły
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Przekształcenie jednostek
Kod: Zaznacz cały
https://www.translatorscafe.com/unit-converter/pl-PL/force/1-25/niuton-tona-si%C5%82a%20%28metryczna%29/
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Re: Przekształcenie jednostek
Układ techniczny jednostek;
Siła:
\(\displaystyle{ 1kG \approx 9,81 N}\)
\(\displaystyle{ 1 T=1000 kG \approx 9810 N}\)
Naprężenie
\(\displaystyle{ kG/cm ^{2} \approx 100 000 N/m ^{2} =0,1MN/m ^{2} }\)
\(\displaystyle{ 1kG/mm ^{2} =100 kG/cm ^{2} }\)
..................................
Np.
\(\displaystyle{ 4000 kG/cm ^{2} \approx 400 MN/m ^{2} }\)
\(\displaystyle{ 40kG/mm ^{2} \approx 400MN/m ^{2} }\)
Siła:
\(\displaystyle{ 1kG \approx 9,81 N}\)
\(\displaystyle{ 1 T=1000 kG \approx 9810 N}\)
Naprężenie
\(\displaystyle{ kG/cm ^{2} \approx 100 000 N/m ^{2} =0,1MN/m ^{2} }\)
\(\displaystyle{ 1kG/mm ^{2} =100 kG/cm ^{2} }\)
..................................
Np.
\(\displaystyle{ 4000 kG/cm ^{2} \approx 400 MN/m ^{2} }\)
\(\displaystyle{ 40kG/mm ^{2} \approx 400MN/m ^{2} }\)