Samochód się rozpędza

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Samochód się rozpędza

Post autor: Niepokonana »

Witam proszę o pomoc.
Samochód o masie \(\displaystyle{ 1,5}\) tony rusza z przyspieszeniem o wartości \(\displaystyle{ 1,2 \frac{m}{s^{2}}}\) . Podczas ruchu działa na
niego siła oporu ruchu o wartości \(\displaystyle{ 300 N}\). Oblicz pracę wykonaną przez siłę napędzającą samochód na drodze \(\displaystyle{ 30 m}\).
Ja tylko jedno pytanie. Mam obliczyć pracę siły \(\displaystyle{ F=1500kg\cdot 1,2 \frac{m}{s^{2}}}\) czy siły wypadkowej \(\displaystyle{ F_{w}=F-F_{op}}\).
Tylko co do tego nie jestem pewna, z resztą sobie poradzę.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: kerajs »

Gdyby treść była taka:
Samochód o masie \(\displaystyle{ m=1,5}\) tony na drodze \(\displaystyle{ s=30}\) merów poruszał się ruchem jednostajnie przyspieszonym o \(\displaystyle{ a=1,2 \ \frac{m}{s^2} }\)
to pytano by o pracę :
\(\displaystyle{ W=(ma+T)s}\)
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: Niepokonana »

Teraz już nic nie rozumiem. Czyli mam policzyć siłę wypadkową i jej pracę policzyć?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: janusz47 »

Uczniowie uważają, że siłą poruszającą w przypadku samochodu jest siła ciągu silnika. Mówiąc ściśle nie jest to prawdą. Ciało, w tym przypadku samochód, nie może samo sobie nadać przyśpieszenia. Mogą to sprawić inne ciała. Jakie jest więc pochodzenie siły ciągu (siły napędzającej- siły poruszającej), która nadaje samochodowi przyśpieszenie?

Przy włączonym silniku odpowiedni mechanizm transmisyjny przekazuje kołom napęd wytworzony w cylindrach silnika. Koła działają na Ziemię, odpychając ją siłą

Zgodnie z trzecią zasadą Ziemia popycha koła, a więc i samochód z siłą równą co do wartości sile, ale przeciwnie skierowaną.

W ten sposób powstaje siła ciągu. Jest ona reakcją na działanie kół na Ziemię. Gdyby koła pozbawić kontaktu z Ziemią, silnik nie nadałby samochodowi przyśpieszenia.

Można powiedzieć, że samochód zostaje wprawiony w ruch przez pociągową siłę tarcia \(\displaystyle{ \vec{F}_{p}.}\) Nie należy jej mylić z hamującą siłą tarcia, która należy do siły oporu i ma zwrot przeciwny do ruchu samochodu. Pociągowa siła tarcia ma kierunek zgodny z kierunkiem ruchu.

Wracając więc do zadania - zgodnie z drugą zasadą dynamiki Newtona

\(\displaystyle{ F_{w} = m\cdot a = F_{p} - F_{op} }\)

Stąd

\(\displaystyle{ F_{p} = m\cdot a + F_{op} }\)

Wartość pracy tej siły na drodze \(\displaystyle{ s }\)

\(\displaystyle{ W = (m\cdot a + F_{op}) \cdot s. }\)
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: Niepokonana »

Czyli praca siły wypadkowej? Dziękuję bardzo.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: kerajs »

Wypadkowej? Toż to bez sensu.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: Niepokonana »

Proszę nie podnosić mi ciśnienia, ja tak napisałam na teście.
A dlaczego bez sensu?
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: siwymech »



Bilans energii w formie obrazka
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: Niepokonana »

Obrazek nie działa. :(
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: siwymech »

Przepraszam

Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Samochód się rozpędza

Post autor: Niepokonana »

Dzięki za rysunek, ale nie do końca go rozumiem. Ta praca na górze nie zawiera w sobie pracy na dole?
ODPOWIEDZ