Linka i paintball
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Linka i paintball
Witam
Proszę o pomoc, bo nie rozumiem zadań, w których jest coś zawieszonego na sznurku...
10.Grupa uczniów postanowiła wyznaczyć wartość prędkości pocisku wystrzeliwanego przez pistolet
używany w paintballu. Masa pocisku paintballowego wynosi \(\displaystyle{ 3,2 g}\). Na lince zawiesili woreczek
z piaskiem o masie \(\displaystyle{ 500 g}\). Woreczek stanowił cel pocisków. Uczniowie wyznaczali wysokość, na
jaką wznosił się woreczek po uderzeniu w niego pocisku, poprzez rejestrowanie ruchu woreczka
za pomocą kamery cyfrowej. Stwierdzili, że woreczek wznosi się na wysokość \(\displaystyle{ 1,5 cm}\). Oblicz wartość prędkości pocisku używanego w paintballu.
Czy tu będzie potrzebna zasada zachowania pędu?
Ja myślę, że najpierw z zasady zachowania energii trzeba będzie policzyć prędkość, którą uzyskał po przybiciu się do woreczka piasku. Wiadomo, że na wysokości maksymalnej woreczka będzie miał prędkość zerową, więc \(\displaystyle{ mgh= \frac{mv^{2}}{2} }\). Potem z zasady zachowania pędu wyliczyć szukaną prędkość. Dobrze myślę? Nie wiem, bo nie ogarniam tych linek.
Proszę o pomoc, bo nie rozumiem zadań, w których jest coś zawieszonego na sznurku...
10.Grupa uczniów postanowiła wyznaczyć wartość prędkości pocisku wystrzeliwanego przez pistolet
używany w paintballu. Masa pocisku paintballowego wynosi \(\displaystyle{ 3,2 g}\). Na lince zawiesili woreczek
z piaskiem o masie \(\displaystyle{ 500 g}\). Woreczek stanowił cel pocisków. Uczniowie wyznaczali wysokość, na
jaką wznosił się woreczek po uderzeniu w niego pocisku, poprzez rejestrowanie ruchu woreczka
za pomocą kamery cyfrowej. Stwierdzili, że woreczek wznosi się na wysokość \(\displaystyle{ 1,5 cm}\). Oblicz wartość prędkości pocisku używanego w paintballu.
Czy tu będzie potrzebna zasada zachowania pędu?
Ja myślę, że najpierw z zasady zachowania energii trzeba będzie policzyć prędkość, którą uzyskał po przybiciu się do woreczka piasku. Wiadomo, że na wysokości maksymalnej woreczka będzie miał prędkość zerową, więc \(\displaystyle{ mgh= \frac{mv^{2}}{2} }\). Potem z zasady zachowania pędu wyliczyć szukaną prędkość. Dobrze myślę? Nie wiem, bo nie ogarniam tych linek.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2020, o 11:04 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Linka i paintball
W tym przypadku \(\displaystyle{ m}\) to jest suma mas, bo one lecą razem. Możemy to zmienić na \(\displaystyle{ m_{3}}\) Ale dobrze myślę, czy źle?
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Linka i paintball
To jest prędkość druga... Ok zmieńmy na \(\displaystyle{ v_{2}}\) Jak się razem zderzyły, to to jest ich prędkość na dole, która się potem zmniejsza.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Linka i paintball
Sposób myślenia jak najbardziej poprawny.
Zadanie pochodzi z ubiegłorocznego III etapu -międzywojewódzkiego konkursu z fizyki dla uczniów klas III gimnazjalnych w jednym z województw.
Zadanie pochodzi z ubiegłorocznego III etapu -międzywojewódzkiego konkursu z fizyki dla uczniów klas III gimnazjalnych w jednym z województw.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Linka i paintball
Że co? Panie Januszu, ja tego nie znalazłam w żadnym konkursie... To jest jedno z zadań, które muszę przerobić jak najszybciej, bo w najbliższym tygodniu mam test z fizyki.
W takim razie dziękuję, zadanie następne.
W takim razie dziękuję, zadanie następne.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Linka i paintball
Proszę sprawdzić swoje rozwiązanie
\(\displaystyle{ v_{x} }\) - prędkość pocisku painballowego.
Zasada zachowania pędu układu pocisk-worek
\(\displaystyle{ m_{1} v_{x} + m_{2}\cdot 0 = (m_{1} + m_{2})\cdot v \ \ (1) }\)
Zasada zachowania energii mechanicznej
\(\displaystyle{ \frac{(m_{1} + m_{2})v^2 }{2} = (m_{1}+m_{2})\cdot g\cdot h \ \ (2)}\)
Z równania \(\displaystyle{ (2) }\)
\(\displaystyle{ v = \sqrt{2g\cdot h} }\) - prędkość worka z pociskiem
i po podstawieniu do równania pierwszego:
\(\displaystyle{ v_{x} = \frac{(m_{1}+m_{2})}{m_{1}} \cdot v = \frac{m_{1} + m_{2}}{m_{1}}\ \sqrt{2g\cdot h}. }\)
\(\displaystyle{ v_{x} }\) - prędkość pocisku painballowego.
Zasada zachowania pędu układu pocisk-worek
\(\displaystyle{ m_{1} v_{x} + m_{2}\cdot 0 = (m_{1} + m_{2})\cdot v \ \ (1) }\)
Zasada zachowania energii mechanicznej
\(\displaystyle{ \frac{(m_{1} + m_{2})v^2 }{2} = (m_{1}+m_{2})\cdot g\cdot h \ \ (2)}\)
Z równania \(\displaystyle{ (2) }\)
\(\displaystyle{ v = \sqrt{2g\cdot h} }\) - prędkość worka z pociskiem
i po podstawieniu do równania pierwszego:
\(\displaystyle{ v_{x} = \frac{(m_{1}+m_{2})}{m_{1}} \cdot v = \frac{m_{1} + m_{2}}{m_{1}}\ \sqrt{2g\cdot h}. }\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Linka i paintball
Dziękuję Panie Januszu, ale rozwiązań nie posiadam, mam same zadania, ale już sobie poradzę, skoro dobrze myślę.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Linka i paintball
Next level:
W które miejsce w worku musiał za każdym razem trafiać pocisk, aby powyższe obliczenia były choć w przybliżeniu poprawne?
Next level:
Czy mógł być to strzał z przyłożenia?
PS
Gdybym to ja strzelał, to trafiony woreczek raczej by wirował lub wykonywał niezborne drgania, zamiast nobliwych wahnięć zaobserwowanych przez uczniów.
W które miejsce w worku musiał za każdym razem trafiać pocisk, aby powyższe obliczenia były choć w przybliżeniu poprawne?
Next level:
Czy mógł być to strzał z przyłożenia?
PS
Gdybym to ja strzelał, to trafiony woreczek raczej by wirował lub wykonywał niezborne drgania, zamiast nobliwych wahnięć zaobserwowanych przez uczniów.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Linka i paintball
Ale to nie ja to zadanie wymyśliłam, tylko po prostu trzeba je rozwiązać i tyle. Ja nie jestem studentką fizyki, tylko licealistką. Nie mówcie "widać".