Pocisk się wbił
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Pocisk się wbił
Witam
Proszę o pomoc, bo tu trzeba wyjaśnić., ale nie wiem jak.
Pocisk o masie \(\displaystyle{ m=8g}\) lecący z prędkością \(\displaystyle{ V_{0}=500 \frac{m}{s}}\) wbił się w drewno na głębokość \(\displaystyle{ d=20cm}\). Oblicz pracę siły oporu, zakładając, że jej wartość jest stała. Wyjaśnij, dlaczego należy tak założyć.
Umiem obliczyć pracę, ale nie wiem, jak to wyjaśnić. Mam jedno uzasadnienie, ale jest ono niepoprawne.
"Gdyż jesteśmy w liceum, a nie na studiach na kierunku fizyka, gdzie byśmy uczyli się o sile oporu o zmiennych wartościach". Myślę, że takie wyjaśnienie by nie przeszło.
Proszę o pomoc, bo tu trzeba wyjaśnić., ale nie wiem jak.
Pocisk o masie \(\displaystyle{ m=8g}\) lecący z prędkością \(\displaystyle{ V_{0}=500 \frac{m}{s}}\) wbił się w drewno na głębokość \(\displaystyle{ d=20cm}\). Oblicz pracę siły oporu, zakładając, że jej wartość jest stała. Wyjaśnij, dlaczego należy tak założyć.
Umiem obliczyć pracę, ale nie wiem, jak to wyjaśnić. Mam jedno uzasadnienie, ale jest ono niepoprawne.
"Gdyż jesteśmy w liceum, a nie na studiach na kierunku fizyka, gdzie byśmy uczyli się o sile oporu o zmiennych wartościach". Myślę, że takie wyjaśnienie by nie przeszło.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Pocisk się wbił
W programie fizyki realizowanego w szkole średniej w zakresie podstawowym i rozszerzonym - siła, której pracę obliczamy (w tym zadaniu siła oporu \(\displaystyle{ \vec{F}), }\) jest stała, a ciało (w tym zadaniu pocisk) przesuwa się po linii prostej \(\displaystyle{ \vec{\Delta r} = \Delta s. }\)
Przyjmuje się stałą - średnią siłę oporu.
Przyjmuje się stałą - średnią siłę oporu.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Pocisk się wbił
A ok dziękuję bardzo. Niestety to nie koniec, muszę się jeszcze nauczyć sprawdzania sprawności, ale to jutro.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Pocisk się wbił
Ponadto, jeśli ruch pocisku w drewnie do momentu jego zatrzymania się - jest ruchem jednostajnie opóźnionym, to z równań tego ruchu wynika, że czas ruchu pocisku w wynosi
\(\displaystyle{ t = \frac{2d}{v_{0}}}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{2\cdot 0,20}{500} s = 8\cdot 10^{-4} s. }\)
Czy dla tak krótkiego przedziału czasu, nie można założyć , że wartość siły oporu jest stała?
\(\displaystyle{ t = \frac{2d}{v_{0}}}\)
\(\displaystyle{ t = \frac{2\cdot 0,20}{500} s = 8\cdot 10^{-4} s. }\)
Czy dla tak krótkiego przedziału czasu, nie można założyć , że wartość siły oporu jest stała?
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Pocisk się wbił
Nie znam się, ale można, wręcz trzeba. Tylko użyto słowa "należało założyć" a nie "można było założyć". Głupie zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Pocisk się wbił
"Ponadto, jeśli ruch pocisku w drewnie do momentu jego zatrzymania się - jest ruchem jednostajnie opóźnionym, to ..."
A jeśli nie jest takim ruchem to co?
Przyjęcie takiego założenia jest racjonlne ale wymaga uzasadnienia nie czasem trwania ruchu a zjawiskami zachodzącymi i niezachodzącymi w tak krótkim czasie.
A jeśli nie jest takim ruchem to co?
Przyjęcie takiego założenia jest racjonlne ale wymaga uzasadnienia nie czasem trwania ruchu a zjawiskami zachodzącymi i niezachodzącymi w tak krótkim czasie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Pocisk się wbił
Nie wnikajmy w strukturę drewna, jego jednorodność, niejednorodność, współczynnik oporu i inne jeszcze czynniki, mające wpływ na ruch pocisku w drewnie, Wiadomo, że pocisk ugrzązł w drewnie i nie ma potrzeba uzasadniania jego ruchu zjawiskami zachodzącymi w krótkim czasie.
To jest tylko zadanie szkolne.
To jest tylko zadanie szkolne.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Pocisk się wbił
Aaa, czyli opóźnienie byłoby różne, gdyby siły oporów były różne? Nigdy nie robiłam takiego zadania na wyjaśnianie, zazwyczaj liczymy siły.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Pocisk się wbił
Uczennica pyta o przyczyny i te należy jej podać.
Fizyka to nie teologia.
Kiedyś pisał Pan w poście ( Prędkość ) : " Szanowny Panie, fizyka się zmienia i trzeba iść z jej duchem czasu".
Fizyka to nie teologia.
Kiedyś pisał Pan w poście ( Prędkość ) : " Szanowny Panie, fizyka się zmienia i trzeba iść z jej duchem czasu".
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Pocisk się wbił
W obu tych zdaniach nie ma Pan racji. Bo co to znaczy stąpanie na szkolnym gruncie?
W drugim zaś zdaniu ja wytykam podawanie do wierzenia zamiast objaśniania przyczyn. Pan źle je odczytał. Dalszą dyskusję, proponuję przenieść do Hyde Parku.
W drugim zaś zdaniu ja wytykam podawanie do wierzenia zamiast objaśniania przyczyn. Pan źle je odczytał. Dalszą dyskusję, proponuję przenieść do Hyde Parku.