Witam (zasada zachowania pędu)
Proszę o pomoc,przepraszam, nie chcę zaspamiać forum, ale mam test z fizyki niedługo i chciałabym zaliczyć... Proszę o niezmienianie nazw moich zmiennych
Dwie dziewczyny na rolkach rzucają między sobą plecakiem o masie \(\displaystyle{ m_{p}=6kg}\). Pierwsza z nich o masie \(\displaystyle{ m_{1}=60kg}\) poruszała się z szybkością \(\displaystyle{ V_{1}=8 \frac{m}{s}}\) wyrzuciła poziomo plecak z szybkością \(\displaystyle{ V_{p}=4 \frac{m}{s}}\) względem siebie. Druga dziewczyna o masie \(\displaystyle{ m_{2}=54kg}\) przed złapaniem plecaka poruszała się z prędkością \(\displaystyle{ V_{2}=6 \frac{m}{s}}\). Oblicz prędkości obu dziewczyn po przerzuceniu plecaka.
No więc ja myślę, że pierwsza dziewczyna miała pęd przed wyrzuceniem plecaka miała pęd \(\displaystyle{ p=528kg\cdot \frac{m}{s}}\) i po wypuszczeniu plecaka miała prędkość \(\displaystyle{ V_{1'}=8,8 \frac{m}{s}}\), ale to jest źle, a co do tej drugiej dziewczyny to nie wiem.
Dziewczyny rzucają plecakiem
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Dziewczyny rzucają plecakiem
Z zasady zachowania pędu
Układ pierwsza dziewczynka + plecak
pęd pierwszej dziewczynki z plecakiem = pędowi pierwszej dziewczynki bez plecaka + pęd plecaka
\(\displaystyle{ (m_{1} +m_{p})\cdot V_{1} = m_{1}\cdot V_{x1} + m_{p}\cdot (V_{1}+V_{p}) }\)
\(\displaystyle{ V_{x_{1}} = ? }\)
Układ druga dziewczynka + plecak
pęd drugiej dziewczynki bez plecaka - pęd plecaka = pędowi drugiej dziewczynki z plecakiem
\(\displaystyle{ m_{2}\cdot V_{2} - m_{p}\cdot( V_{1} +V_{p}) = (m_{2}+ m_{p})\cdot V_{x2} }\)
\(\displaystyle{ V_{x_{2}} = ? }\)
Układ pierwsza dziewczynka + plecak
pęd pierwszej dziewczynki z plecakiem = pędowi pierwszej dziewczynki bez plecaka + pęd plecaka
\(\displaystyle{ (m_{1} +m_{p})\cdot V_{1} = m_{1}\cdot V_{x1} + m_{p}\cdot (V_{1}+V_{p}) }\)
\(\displaystyle{ V_{x_{1}} = ? }\)
Układ druga dziewczynka + plecak
pęd drugiej dziewczynki bez plecaka - pęd plecaka = pędowi drugiej dziewczynki z plecakiem
\(\displaystyle{ m_{2}\cdot V_{2} - m_{p}\cdot( V_{1} +V_{p}) = (m_{2}+ m_{p})\cdot V_{x2} }\)
\(\displaystyle{ V_{x_{2}} = ? }\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy