Machanie wiadrem z wodą nuo
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Machanie wiadrem z wodą nuo
Witam
Proszę o pomoc, próbowałam zrobić i nie wyszło... No i to się rozwiązuje w tym nieinercjalnym układzie odniesienia, czyli powinna być jakaś siła bezwładności.
Mamy sznurek i wiadro o łącznej długości \(\displaystyle{ R=0,5m}\). Machamy tym wiadrem po okręgu pionowym ze stałą prędkością kątową \(\displaystyle{ \omega =const}\). Trzeba policzyć z jaką minimalną częstotliwością \(\displaystyle{ f=?}\) trzeba to robić, żeby woda się nie wylała.
No to ja myślę siła odśrodkowa na szczycie musi równoważyć siłę ciężkości \(\displaystyle{ F_{odś}=F_{c}}\), ale wtedy wychodzi zły wynik.
Więc ja myślę, że to trzeba zrobić tak \(\displaystyle{ F_{odś}+F_{b}=F_{c}}\), ale nie jestem pewna.
Masy się skrócą. Ja sił dośrodkowych i innych takich nie ogarniam, chociaż wzory znam.
Dodano po 2 minutach 46 sekundach:
I pozostaje pytanie: co jest tutaj naszym nieinercjalnym układem odniesienia?
Proszę o pomoc, próbowałam zrobić i nie wyszło... No i to się rozwiązuje w tym nieinercjalnym układzie odniesienia, czyli powinna być jakaś siła bezwładności.
Mamy sznurek i wiadro o łącznej długości \(\displaystyle{ R=0,5m}\). Machamy tym wiadrem po okręgu pionowym ze stałą prędkością kątową \(\displaystyle{ \omega =const}\). Trzeba policzyć z jaką minimalną częstotliwością \(\displaystyle{ f=?}\) trzeba to robić, żeby woda się nie wylała.
No to ja myślę siła odśrodkowa na szczycie musi równoważyć siłę ciężkości \(\displaystyle{ F_{odś}=F_{c}}\), ale wtedy wychodzi zły wynik.
Więc ja myślę, że to trzeba zrobić tak \(\displaystyle{ F_{odś}+F_{b}=F_{c}}\), ale nie jestem pewna.
Masy się skrócą. Ja sił dośrodkowych i innych takich nie ogarniam, chociaż wzory znam.
Dodano po 2 minutach 46 sekundach:
I pozostaje pytanie: co jest tutaj naszym nieinercjalnym układem odniesienia?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Machanie wiadrem z wodą nuo
Czy nuo to nieinercjalny układ odniesienia?
\(\displaystyle{ F_{odś} \ge F_{c}\\
....\\
.....\\
f \ge \frac{1}{2 \pi } \sqrt{ \frac{g}{R} }
}\)
Jaka jest książkowa odpowiedź.
Sądzę że to dobre podejście:Niepokonana pisze: ↑3 gru 2019, o 19:42 No to ja myślę siła odśrodkowa na szczycie musi równoważyć siłę ciężkości \(\displaystyle{ F_{odś}=F_{c}}\), ale wtedy wychodzi zły wynik.
\(\displaystyle{ F_{odś} \ge F_{c}\\
....\\
.....\\
f \ge \frac{1}{2 \pi } \sqrt{ \frac{g}{R} }
}\)
Jaka jest książkowa odpowiedź.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Machanie wiadrem z wodą nuo
\(\displaystyle{ 0,7}\). Wyszło mi dokładnie to samo
No tylko jak podstawiam do tego wzoru to wychodzi jeden przecinek coś
Dodano po 38 sekundach:
No tak się pisze nuo albo inercjalny iuo.
No tylko jak podstawiam do tego wzoru to wychodzi jeden przecinek coś
Dodano po 38 sekundach:
No tak się pisze nuo albo inercjalny iuo.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Machanie wiadrem z wodą nuo
Najwyraźniej nie umiesz obsługiwać swojego kalkulatora.
dla \(\displaystyle{ g=10 \ \frac{m}{s^2} }\) wychodzi \(\displaystyle{ f \ge 0,7117625434171770584767626764038 \ Hz}\)
dla \(\displaystyle{ g=9,81 \ \frac{m}{s^2} }\) wychodzi \(\displaystyle{ f \ge 0,70496837217400524239543539597449 \ Hz}\)
Nuo, iuo - zabawna nowomowa.
dla \(\displaystyle{ g=10 \ \frac{m}{s^2} }\) wychodzi \(\displaystyle{ f \ge 0,7117625434171770584767626764038 \ Hz}\)
dla \(\displaystyle{ g=9,81 \ \frac{m}{s^2} }\) wychodzi \(\displaystyle{ f \ge 0,70496837217400524239543539597449 \ Hz}\)
Nuo, iuo - zabawna nowomowa.
Ostatnio zmieniony 3 gru 2019, o 20:24 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Machanie wiadrem z wodą nuo
Jaka nowomowa, tak mnie moja pani od fizyki uczy.
Cóż, dzięki za pomoc.
Cóż, dzięki za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Machanie wiadrem z wodą nuo
viewtopic.php?t=91397
Siły bezwładności występują w każdym układzie odniesienia poruszającym się ruchem przyśpieszonym, zarówno prostoliniowym jak i krzywoliniowym jakim jest na przykład ruchu po okręgu. W doświadczeniu z o obracającym się wiadrem obserwujemy, że gdy wiadro odwrócone jest do góry dnem, woda się z niego nie wylewa. Dzieje się to na skutek występowania siły bezwładności. Siła bezwładności jest zawsze skierowana przeciwnie do przyśpieszenia układu nieinercjalnego. W ruchu po kręgu przyśpieszenie to skierowane jest do środka okręgu, więc siła bezwładności skierowana jest wzdłuż promienia na zewnątrz. Wartość siły bezwładności wynosi \(\displaystyle{ m \cdot a. }\) Przyśpieszenie w ruchu po okręgu wyraża się wzorem \(\displaystyle{ \frac{v^2}{r}.}\)
Wartość siły odśrodkowej wyraża się wzorem
\(\displaystyle{ F_{od} = \frac{m\cdot v^2}{r}.}\)
Siła odśrodkowa, jak wszystkie siły bezwładności jest siła pozorną. Zjawiska, które wyjaśniamy w układzie nieinercjalnym za jej pomocą , w układzie inercjalnym wyjaśnia się bez niej. Z punktu widzenia obserwatora stojącego obok wiadra siły odśrodkowa nie występuje, a siła którą wiadro działa na wodę jest siłą dośrodkową. Siła ta powoduje zakrzywienie toru jego ruchu. Dlatego wzory na wartość siły odśrodkowej i dośrodkowej są takie same.
Reasumując siła odśrodkowa występuje w układzie nieinercjalnym, a siła dośrodkowa w układzie inercjalnym.
Siły bezwładności występują w każdym układzie odniesienia poruszającym się ruchem przyśpieszonym, zarówno prostoliniowym jak i krzywoliniowym jakim jest na przykład ruchu po okręgu. W doświadczeniu z o obracającym się wiadrem obserwujemy, że gdy wiadro odwrócone jest do góry dnem, woda się z niego nie wylewa. Dzieje się to na skutek występowania siły bezwładności. Siła bezwładności jest zawsze skierowana przeciwnie do przyśpieszenia układu nieinercjalnego. W ruchu po kręgu przyśpieszenie to skierowane jest do środka okręgu, więc siła bezwładności skierowana jest wzdłuż promienia na zewnątrz. Wartość siły bezwładności wynosi \(\displaystyle{ m \cdot a. }\) Przyśpieszenie w ruchu po okręgu wyraża się wzorem \(\displaystyle{ \frac{v^2}{r}.}\)
Wartość siły odśrodkowej wyraża się wzorem
\(\displaystyle{ F_{od} = \frac{m\cdot v^2}{r}.}\)
Siła odśrodkowa, jak wszystkie siły bezwładności jest siła pozorną. Zjawiska, które wyjaśniamy w układzie nieinercjalnym za jej pomocą , w układzie inercjalnym wyjaśnia się bez niej. Z punktu widzenia obserwatora stojącego obok wiadra siły odśrodkowa nie występuje, a siła którą wiadro działa na wodę jest siłą dośrodkową. Siła ta powoduje zakrzywienie toru jego ruchu. Dlatego wzory na wartość siły odśrodkowej i dośrodkowej są takie same.
Reasumując siła odśrodkowa występuje w układzie nieinercjalnym, a siła dośrodkowa w układzie inercjalnym.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Machanie wiadrem z wodą nuo
Siła odśrodkowa jest siłą bezwładności? A co jest układem odniesienia? Do jakiego ciała w ruchu się odwołujemy?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Machanie wiadrem z wodą nuo
Tak siła odśrodkowa jest siłą bezwładności w układzie odniesienia związanym z wiadrem. Odwołujemy się do ciała wykonującego ruch czyli do wiadra.
Na karuzeli na dziecko działa siła odśrodkowa, którą równoważy siła jaką działa na niego krzesełko. Z punktu widzenia rodzica stojącego obok karuzeli -siły odśrodkowej nie ma, a siły którą krzesełko działa na dziecko nic nie równoważy. Siła ta powoduje zakrzywienie toru jego ruchu i jest siłą dośrodkową.
Na karuzeli na dziecko działa siła odśrodkowa, którą równoważy siła jaką działa na niego krzesełko. Z punktu widzenia rodzica stojącego obok karuzeli -siły odśrodkowej nie ma, a siły którą krzesełko działa na dziecko nic nie równoważy. Siła ta powoduje zakrzywienie toru jego ruchu i jest siłą dośrodkową.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy