Pchnięto książkę
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Pchnięto książkę
Witam
Proszę o pomoc.
Książkę o masie \(\displaystyle{ m=0,25kg}\) pchnięto po stole nadając jej prędkość \(\displaystyle{ V_{0}= 1,5\frac{m}{s}}\). Oblicz współczynnik tarcia \(\displaystyle{ f=?}\), jeżeli zatrzymała się po przebyciu drogi \(\displaystyle{ s=0,75m}\). Załóż, że ruch jest jednostajnie opóźniony.
No więc \(\displaystyle{ a=2 \frac{m}{s^{2}}}\). Jak to narysujemy, to będzie, że, poza siłami pionowymi (one się tu nie przydadzą), to będzie tylko siła tarcia w stronę przeciwną do ruchu co nie. Więc siła wypadkowa będzie równa tarciu \(\displaystyle{ F_{w}=T}\). Tak myślę co nie. A siła wypadkowa to masa razy przyśpieszenie, więc \(\displaystyle{ T=ma}\).
No więc myślę \(\displaystyle{ ma=fmg}\) masy się skrócą \(\displaystyle{ a=fg}\), ale to się nie zgadza z odpowiedzią, bo \(\displaystyle{ f=0,15}\)...
Proszę o pomoc.
Książkę o masie \(\displaystyle{ m=0,25kg}\) pchnięto po stole nadając jej prędkość \(\displaystyle{ V_{0}= 1,5\frac{m}{s}}\). Oblicz współczynnik tarcia \(\displaystyle{ f=?}\), jeżeli zatrzymała się po przebyciu drogi \(\displaystyle{ s=0,75m}\). Załóż, że ruch jest jednostajnie opóźniony.
No więc \(\displaystyle{ a=2 \frac{m}{s^{2}}}\). Jak to narysujemy, to będzie, że, poza siłami pionowymi (one się tu nie przydadzą), to będzie tylko siła tarcia w stronę przeciwną do ruchu co nie. Więc siła wypadkowa będzie równa tarciu \(\displaystyle{ F_{w}=T}\). Tak myślę co nie. A siła wypadkowa to masa razy przyśpieszenie, więc \(\displaystyle{ T=ma}\).
No więc myślę \(\displaystyle{ ma=fmg}\) masy się skrócą \(\displaystyle{ a=fg}\), ale to się nie zgadza z odpowiedzią, bo \(\displaystyle{ f=0,15}\)...
Ostatnio zmieniony 19 lis 2019, o 18:46 przez Niepokonana, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Pchnięto książkę
No tak... To jest źle... Ze wzoru bezczasowego przyśpieszenie wyjdzie \(\displaystyle{ a= \frac{V_{k}^{2}}{2s}= 1,5 \frac{m}{s^{2}} }\) A poza tym to dobrze myślę?
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Pchnięto książkę
Pamiętam jak za "no więc.." stawiano pałę co nie ?
\(\displaystyle{ \textbf{Dane:} \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \textbf{Szukane:} \ \ \ f}\)
\(\displaystyle{ m = 0,25\ kg}\)
\(\displaystyle{ v_o = 1,5\ \frac{m}{s}}\)
\(\displaystyle{ v_k = 0}\)
\(\displaystyle{ s = 0,75\ m}\)
\(\displaystyle{ g \approx \ 10\ \frac{m}{s^2}}\)
Wszystkie siły się przydadzą, te pionowe też, bo to one mają wkład do siły nacisku na trącą powierzchnię (rysunek pomijam), dalej rozwiązujesz układ r-ń:
\(\displaystyle{ \begin{cases} s = v_ot - \frac{at^2}{2}\\ 0 =v_o - at \end{cases}}\)
z czego dostajemy \(\displaystyle{ s = \frac{v_o^2}{2a} \Rightarrow a = \frac{v_o^2}{2s} = 1,5\ \frac{m}{s^2}}\)
\(\displaystyle{ ma = fmg \Rightarrow f = \frac{a}{g} = \frac{1,5\ \frac{m}{s^2}}{10\ \frac{m}{s^2}} =0,15}\)
\(\displaystyle{ \textbf{Dane:} \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \textbf{Szukane:} \ \ \ f}\)
\(\displaystyle{ m = 0,25\ kg}\)
\(\displaystyle{ v_o = 1,5\ \frac{m}{s}}\)
\(\displaystyle{ v_k = 0}\)
\(\displaystyle{ s = 0,75\ m}\)
\(\displaystyle{ g \approx \ 10\ \frac{m}{s^2}}\)
Wszystkie siły się przydadzą, te pionowe też, bo to one mają wkład do siły nacisku na trącą powierzchnię (rysunek pomijam), dalej rozwiązujesz układ r-ń:
\(\displaystyle{ \begin{cases} s = v_ot - \frac{at^2}{2}\\ 0 =v_o - at \end{cases}}\)
z czego dostajemy \(\displaystyle{ s = \frac{v_o^2}{2a} \Rightarrow a = \frac{v_o^2}{2s} = 1,5\ \frac{m}{s^2}}\)
\(\displaystyle{ ma = fmg \Rightarrow f = \frac{a}{g} = \frac{1,5\ \frac{m}{s^2}}{10\ \frac{m}{s^2}} =0,15}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Pchnięto książkę
Współczuję Ci traumatycznych doświadczeń ze szkoły.
Oo, dzięki, to dokładnie tak samo, jak ja zrobiłam, tylko bez układu równań, od razu przyrównałam wzór na tarcie do tego na siłę wypadkową.
EDIT: tj. od razu wzięłam wzór bezczasowy.
Oo, dzięki, to dokładnie tak samo, jak ja zrobiłam, tylko bez układu równań, od razu przyrównałam wzór na tarcie do tego na siłę wypadkową.
EDIT: tj. od razu wzięłam wzór bezczasowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Pchnięto książkę
To z opowiadań mojej mamy, mnie szkoła nie traumatyzowała, może dlatego, że nie miałem kłopotów z wysławianiem. Ten "wzór bezczasowy" powinnaś opatentować sorry za offtopic.Niepokonana pisze: ↑20 lis 2019, o 08:56 Współczuję Ci traumatycznych doświadczeń ze szkoły.
EDIT: tj. od razu wzięłam wzór bezczasowy.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy