Szczególny przypadek redukcji układu sił
Szczególny przypadek redukcji układu sił
Znane są wektor główny i moment główny względem punktu O układu sił \(\displaystyle{ U_1}\) i \(\displaystyle{ U_2}\). Dla \(\displaystyle{ U_1}\): \(\displaystyle{ R_1=6k+2j}\), \(\displaystyle{ M_{01}=2i}\), natomiast dla \(\displaystyle{ U_2}\): \(\displaystyle{ R_2=0, M_{02}=0}\). Czy dla któregoś z nich zachodzi przypadek szczególny redukcji? Jeżeli tak, to wyjaśnij jaki to przypadek.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2019, o 11:31 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
Powód: Brak LaTeX-a, zapoznaj się z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951 .
-
- Użytkownik
- Posty: 6712
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1089 razy
Re: Szczególny przypadek redukcji układu sił
Układ pierwszy jest układem nie będącym w równowadze. Siły \(\displaystyle{ P_1, P_2, P_3, ...}\) przynależą do płaszczyzny wyznaczonej osiami których wersory są odpowiednio \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ j }\) dają wypadkową \(\displaystyle{ R_1 \ne 0}\) i niezerowy moment \(\displaystyle{ M_{01}}\).
Jest to wynik redukcji płaskiego układu sił do wektora głównego \(\displaystyle{ R}\) i momentu \(\displaystyle{ M}\)
Układ drugi znajduje się w spoczynku. Suma sił, a zatem wektor głowny, równa jest zero o czym informuje napis \(\displaystyle{ R = 0}\) a ich moment wględem (dowolnej) osi jest zerowy bo moment gówny \(\displaystyle{ M=0}\) Jest to szczególny przypadek redukcji, kiedy wektory wypadkowych działających sił i momentów równe są zeru, a zachodzi to wtedy, kiedy układ znajduje się w stanie opisywanym pierwszą zasadą dynamiki.
Jest to wynik redukcji płaskiego układu sił do wektora głównego \(\displaystyle{ R}\) i momentu \(\displaystyle{ M}\)
Układ drugi znajduje się w spoczynku. Suma sił, a zatem wektor głowny, równa jest zero o czym informuje napis \(\displaystyle{ R = 0}\) a ich moment wględem (dowolnej) osi jest zerowy bo moment gówny \(\displaystyle{ M=0}\) Jest to szczególny przypadek redukcji, kiedy wektory wypadkowych działających sił i momentów równe są zeru, a zachodzi to wtedy, kiedy układ znajduje się w stanie opisywanym pierwszą zasadą dynamiki.